Страхотна еуфория обхвана полуфиналистката на “Уимбълдън” Цветана Пиронкова след като се прибра в България. Фенове и близки я посрещнаха на летище “София” с огромни плакати с български знамена и текст “Гордеем се с теб” и “Браво, Цвети”.

Полетът, с който се прибраха първата ни ракета и близките й, закъсня с 50 минути. Тя слезе от самолета облечена изцяло в бяло, което е официалният цвят на "Уимбълдън", и веднага започна да получава огромни букети.

“Бях притеснена, но и много щастлива докато гледах Цвети на “Уимбълдън”. Играеше все по-добре. Аз нямам голяма роля в кариерата й. Баща й като треньор я е изградил, аз съм й дала повече любов”, коментира през сълзи майката на тенисистката Радосвета Чинкова-Пиронкова, която е бивша национална рекордьорка по плуване.

Самата Цвети разкри, че преди полуфинала Мартина Навратилова я е поздравила и й е пожелала успех. “Когато с Вера Звонарьова излизахме за мача видяхме Навратилова в тунела. Спря ни и ни пожела успех”, сподели Цвети.

Тя отново заяви, че не е очаквала да стигне толкова далеч в турнира: “Надявах се н а 2-3 кръг, но не съм предполагала, че мога да стигна полуфинал. Изненадах се, макар че се чувствах добре на тревата. Това е голям успех и за мен и за България, изключително щастлива съм, че го постигнах, както заради мен, така и заради вас, да ви зарадвам”.

Пиронкова разкри и любопитен факт от пребиваването си Лондон. Тя е била резервирала стая в хотела си до доста ранен етап на турнира и след като изненада дори себе си с достигането до полуфинал, останала без хотел с оглед на препълнените хотели в английската столица по време на “Уимбълдън”. С помощта на президента на БФТенис Стефан Цветков, консулството ни в Лондон й е предоставило апартамент, в който е била настанена до последния си мач.

„Не бих казала, че мечтая за следващите ми успехи. Продължавам по същия начин, тренировките и турнирите. Възможно е следващите ми противнички да ме гледат по по-друг начин, но те вече ме знаят от 5 години. Съперничките ми знаят, че мога да поднасям изненади! Не мога да съжалявам, че не играх и с другата от сестрите Уилямс защото не победих Звонарьова. Миналата година натрупах доста негативни турнири, но тази година нямам много точки, а всеки успех ме издига нагоре. Преминаването през толкова загуби е добър опит и ме учи”, допълни българското момиче.

“Нямам претенции кой турнир да спечеля в бъдеще и кой не. Ще играя навсякъде максимално, за всяка точка, за всеки гейм, и каквото стане. Единствените съвети, които приемам, са от баща ми и ще си ги запазя между нас. Разбирам всяка негова мимика по време на мач. На младите тенисисти ще пожелая само да имат желание за игра и за работа. Това е рецептата”, каза още Цвети.

“Следя световното първенство по футбол колкото мога, защото имах мачове. Според мен фаворити са Аржентина и Германия, играят добре, но залагам на Аржентина”, завърши с прогноза Пиронкова./БЛИЦ