Френският тенисист Фабрис Санторо се подготвя за юбилейното си 20-о и последно участие на Откритото първенство на Франция в своята кариера. В Париж роденият през 1972 година играч ще запише и 67-ата си поява на турнир от "Големия шлем" - постижение, с което не може да се похвали нито един друг тенисист. Както е известно, в края на сезона Санторо ще сложи край на дългогодишната си кариера.

"Последен "Ролан Гарос", последна година, имам чувството, че обръщам една страница и изпитвам огромно удовлетворение, че вече съм прелистил 20 такива. Никога не съм мечтал, че ще стигна толкова далеч", споделя пред "Ройтерс" Санторо броени дни преди започващото на 24 май Открито първенство на Франция.

Ветеранът не крие, че има много хубави спомени, но един от тях му е най-любим - победата над бившия номер 1 в света Марат Сафин в третия кръг на турнира през 2001 година. Тогава Санторо печели с 3:2, като не успява да запише нито гейм в 4-ия, но ликува в решителния пети с 6:1.
"Бях много уморен и след две точки разбрах, че не можех да направя нищо, че трябва да си почина. Знаех, че да жертвам сета бе най-доброто решение, но не бях сиурен в нищо", споделя Санторо.

Най-лошият спомен на родения в Таити тенисист на "Ролан Гарос" пък е загубата му в първия кръг на турнира през 1993 година от непретенциозния японец Шузо Мацуока. "По това време бях номер 21 в света и играех изключително добре, но в онзи ден направих ужасен мач, защото не успях да овладея стреса. Днес вече не чувствам това напрежение", казва още Санторо, който печели юношеския "Ролан Гарос" на 16 години.

Фабрис Санторо, който играе с две ръце не само форхенд, но и бекхенд, е известен с невероятните си изпълнения, заради на които Пийт Сампрас го нарича Магьосника - прякор, който остава на французина и днес. Сред феновете на финеса в тениса на Санторо са още британецът Анди Мъри и носителят на 13 титли от "Големия шлем" Роджър Федерер. Санторо се надява, че швейцарецът най-сетне ще спечели Откритото първенство на Франция. "Ако той успее, аз ще съм щастлив поне колкото него", казва Магьосника и обяснява, че няма някакви свръхамбиции за последното си участие в състезанието. "Целта в идеалния случай е да прескоча първия кръг и да загубя, след като съм изиграл голям мач. Абсолютният кошмар ще бъде да направя лош мач".

В момента Фабрис Санторо е 42-и в световната ранглиста, а най-доброто му представяне на сингъл на "Ролан Гарос" е четвърти кръг през 1991 и 2001 година./БЛИЦ