Роджър Федерер се класира за финала на турнира в родния си град Базел. За титлата швейцарецът ще спори с миналогодишния победител Новак Джокович. В полуфиналната си среща Федерер победи Анди Родик с 6:2, 6:4, като това бе 20-ият му успех срещу американеца от 22 мача.

Двубоят бе чакан с огромен интерес, защото двамата бивши номер 1 не се бяха срещали от финала на “Уимбълдън” през 2009 година, когато Федерер би с 5:7, 7:6, 7:6, 3:6, 16:14 и спечели рекордната си 15-а титла от “Големия Шлем”.

Този път интрига нямаше. Роджър бе безкомпромисен в първия сет. Родик поведе с 2:0 гейма във втория, но силите му не стигнаха за повече. Американецът, който бе преследван от травми през сезона, нямаше късмет и със силното си оръжие сервиса, като вкара само 4 аса и направи 4 двойни грешки. Федерер пък отвърна с 13 аса.

Финалът на турнира със сигурност ще предизвика интерес. Швейцарецът ще иска да триумфира в родния си град, където е започнал като момче, подаващо топките. Той има още една причина да играе с желание. Миналата година Джокович го победи на финала и спря серията му от три поредни титли.

Роджър води на Ноле с 11:6 победи, а в последите 4 мача двамата си размениха по 2 успеха./БЛИЦ