Рекордьорът с 20 титли от „Големия шлем“ Роджър Федерер засипа с похвали победилия го Новак Джокович, който след триумфа си в Синсинати стана първият тенисист с кариерен „Златен Мастърс“.

„Новак напълно заслужаваше да победи, не бях достатъчно добър. Всичко е наред. Седмицата беше добра, но се радвам, че приключи, трябва да почивам. Новак е велик шампион и смятам, че фокусът трябва да е насочен към факта, че той пренаписа историята, а не върху това, че пропусках ретурите на вторите му сервиси. Постижението му е фантастично и се надявам, че е изключително горд и щастлив от него. В края на кариерата ще се направи равносметка на постиженията му и ако се търси най-великото нещо, което е направил, може би ще бъде именно този „Златен Мастърс“, оставяйки настрана всичките му титли от Големия шлем и т.н.“, коментира Федерер след финала.

„Предишните поколения дори не можеха да се целят в нещо подобно. Да, съществуваха Mercedes Benz Super 9 сериите, но имаше експерти на всички различни настилки. Изведнъж обаче темпото спадна, тенисистите започнаха да играят от основната линия – чак тогава се появи шанс да се спечелят всички четири „мейджъра“ или всички 9 Мастърса. С всяко следващото поколение смятам, че шансовете да се направи нещо подобно ще нарастват, но той е първият, който го направи. Смятам, че е много трудно да се спечели Мастърс, тези титли не идват лесно. Той се справи може би по-добре от всички други, така че поздравления за великолепното постижение.“

„Според мен краят на годината ще бъде много вълнуващ, понеже отново всички ще бъдат здрави. Приятно да се види, че Новак се завърна, Милош отново играе чудесен тенис, Стан отново изглежда солиден, същото се отнася и за Нишикори… Това са все хора, които липсваха на Тура през последните 9-10 месеца. Ще бъде забавно. Не смятам, че съм фаворит, в моите очи те са – Рафа и Новак. Радвам, се че нивото ми е някъде там, трябва да свикна с различните топки. Надявам се десет години по-късно отново да имам шанса да постигна нещо специално на US Open“, завърши Маестрото с очакванията си за Откритото първенство на САЩ.