Поставените под № 2 в мъжката и женската схема на US Open Роджър Федерер и Ким Клайстерс се класираха за втория кръг на турнира. Откритото първенство на САЩ обаче стартира и с разочарования, след като шампионът от 2001 г. Лейтън Хюит и бившата № 1 при жените Динара Сафина отпаднаха.
 
Федерер, който се опитва да си върне титлата, загубена през миналата година от Хуан Мартин дел Потро, се наложи с 6:1, 6:4, 6:2 над аржентинеца Брайън Дабул. Швейцарецът, който бе абсолютен доминант на US Open от 2004 г. до миналата година (5 поредни титли), спечели преди 8 дни едва втория си турнир за годината, триумфирайки в Синсинати.
 
Потенциалният съперник на Федерер на четвъртфиналите Робин Сьодерлинг също се класира за втория кръг на турнира. Шведът се нуждаеше от пет сета, за да победи австриеца Андреас Хайдер-Маурер със 7:5, 6:3, 6:7, 5:7, 6:4. Поставеният под № 6 Николай Давиденко от Русшия се справи с Майкъл Ръсел от САЩ след 6:4, 6:1, 6:3. Шампионът от 2003 г. и пети в схемата Анди Родик се поздрави за 28-ия си рожден ден с победа с 6:3, 6:2, 6:2 над Стефан Робер от Франция.
 
29-годишният Лейтън Хюит загуби с 3:6, 4:6, 7:5, 6:4, 1:6 от непредвидимия французин Пол-Анри Матийо. Това бе първото отпадане на австралиеца в първия кръг на US Open от 11 участия на турнира.
 
Кил Клайстерс, която триумфира в Откритото първенство на САЩ през миналата година при първото си участие на турнир от Големия шлем след временно оттегляне заради майчинство, се наложи с 6:0, 7:5 над унгарката Грета Арн. Белгийката спечели първия сет за 18 минути, но след това трябваше да обръща втория след изоставане от 0:4.
 
Поставената под № 3 Винъс Уилямс също записа победен старт, след като се разправи с италианката Роберта Винчи след 6:4, 6:1. Петата в схемата Саманта Стоусър и шампионката от “Ролан Гарос” Франческа Скиавоне също продължават напред. Бившата № 1 в женския тенис Динара Сафина от Русия обаче отпадна още в първия кръг, след като загуби с 3:6, 4:6 от словачката Даниела Хантухова./БЛИЦ