Роджър Федерер и още куп бивши тенисисти, сред които Анджела Мортимър, Ан Джоунс, Стан Смит, Ян Кодиш, Пат Кеш, Кончита Мартинес, Мартина Хингис, Горан Иванишевич, Лейтън Хюит, Марион Бартоли, Анжелик Кербер и Симона Халеп, пристигнаха в Лондон днес за честванията на 100-годишнината на Централния корт на Уимбълдън.

Швейцарецът не участва тази година на турнира на "Ол инглънд Клъб", но не смята да се отказва. 20-кратният шампион не е играл от миналия юли, когато претърпя операция на коляното, но има амбиции отново да се появи на Уимбълдън.

"Имах късмета да играя много мачове на този корт, чувствам се странно да съм тук днес в различна роля, но е страхотно да съм тук с всички останали шампиони", каза той.

Още когато пристигна за церемонията, Федерер не можеше да се оплаче от липса на внимание. И веднага беше обграден от бивши шампиони, треньори, хора от света на тениса и бизнеса.

"Този ​​корт ми даде най-големите ми победи, най-големите ми загуби. Един от моите акценти, разбира се, беше през 2001-а,когато излязох тук с Пийт Сампрас в един от мачовете от четвъртия кръг. Но този мач промени след това много съдби. И ни накара да продължим. Този мач ме убеди, че трябва да продължа със спорта докато мога.

"Както казах, надеждата ми е да мога да се върна на корта отново и да стигна до мач на Централния корт на Уимбълдън, каза Федерер, чиито проблеми с контузии му позволиха да вземе участие едва в три от последните 10 издания в Големия шлем.

"Разбира се, че ми липсва да бъда на корта. Обичам да играя, винаги съм го казвам. След излизането ми от играта миналата година знаех, че ме чакат трудни месеци. Мислех, че може би няма да се наложи да чакам толкова много време да се възстановя, но коляното ми беше в тежко състояние. Но съм щастлив, беше една добра година, макар и да бях извън тениса и още да съм извън", завърши швейцарецът.