Роджър Федерер претърпя поражение, а колената на Рафаел Надал не се оказаха достатъчно здрави и двамата най-добри тенисисти в света в момента отпаднаха от турнира от сериите “Мастърс” в Монреал.

След като играчите от Топ 8 на АТР се класираха за четвъртфиналите на турнира за първи път от въвеждането на световната ранглиста през 1973 г., зрителите очакваха зрелищен тенис на този етап от надпреварата.
 
Французинът Жо-Вилфред Цонга направи драматичен обрат за 7:6, 1:6, 7:6 и взе победа над Федерер, преди грамадния аржентинец Хуан Мартин дел Потро да откаже Надал от защита на титлата си след 7:6, 6:1
 
Освен загубата на мача и на турнира, испанецът може да се лиши и от второто си място в световната ранглиста, ако британецът Анди Мъри, който победи Николай Давиденко с 6:2, 6:4 на четвъртфинала, стигне до финала на турнира.
 
Четвъртият участник на полуфиналите е Анди Родик, който успя да се наложи над сърбина Новак Джокович с 6:4, 7:6 и в следващия си мач среща Хуан Мартин дел Потро. Анди Мъри пък играе с Жо-Вилфред Цонга./БЛИЦ