Роджър Федерер получи поредното си признание, но този път пред родна публика в Базел. Швейцарецът бе обявен за най-добрия тенисист в надпреварата след онлайн допитване до феновете. Директорът на изданието в Базел Роже Бренол връчи на Федерер трофея, който бе във формата на числото 1, а на него бяха изписани имената на всички номинирани в анкетата.

Носителят на рекордните 16 титли от Големия шлем е получил 78.5 одобрение от общо 40 000 гласа и изпревари настоящия номер 1 в света Новак Джокович.

"Всички знаят какво значи турнирът в Базел за мен, заяви Федерер, който има четири титли от надпреварата. - Знам, че имаше организирана сериозна кампания за това гласуване и че скоро не се бе случвало подобно обединение за една спортна личност. Радвам се, че толкова много хора са участвали в анкетата. Може би не е голяма изненада, че печеля, тъй като именно аз съм носител на най-много трофеи в надпреварата. Освен това имам преимущество, че съм си у дома", допълни бившият номер 1 в света, който ще гони 40-ата си победа в Базел във втория кръг на турнира. Негов съперник ще бъде финландецът Ярно Нийминен.