Защитаващият титлата си Роджър Федерер отпадна на 1/2-финалите на турнир в Дубай с награден фонд 2 милиона долара. Швейцарецът, който е втори в схемата и петкратен шампион в надпреварата, загуби от Томаш Бердих (Чехия) с 6:3, 6:7(8), 4:6. Интригуващият мач продължи 2 часа и 19 минути игра.

Бердих спаси три мачбола, за да стигне до финала, където в събота ще срещне №1 в световната ранглиста Новак Джокович.

Във втория сет Федерер губеше с 2:5, но успя да изравни и дори имаше възможност за пробив при 40:15. В тайбрека Бердих поведе с 4:2 точки, Роджър имаше два поредни мачбола при 6:4, а след това и при 8:7, но ги пропиля. Чехът пък изпусна сетбол при 7:6, но успя да спечели с 10:8.

В третия сет Бердих поведе с 4:2 след пробив. При 5:3 швейцарецът спечели сервис гейма си, отразявайки два мачбола. В следващия гейм Бердих спечели подаването си и записа втора поредна победа срещу Федерер и общо пета в последните осем мача.

С постигнатата сладка победа Бердих сложи край на серията от седем поредни спечелени полуфинала от Федерер, който никога досега не бе губил на тази фаза от турнира в Дубай, а в кариерата си на пет пъти бе стигал до трофея.

Следващият съперник на Бердих - Новак Джокович, три пъти е печелил турнира в Дубай. Сърбинът ще гони четвърта титла след тези от 2009, 2010 и 2011 г.