Роджър Федерер се класира на финала на Аустрелиън Оупън, на който ще спори за титлата срещу Марин Чилич. В полуфинала Федерер поведе с 6:1, 5:2 срещу корееца Хьон Чунг, който обаче поиска медицински таймаут и не успя да продължи двубоя.

Федерер започна с превъзходен тенис още от самото начало на двубоя. Маестрото направи един пробив, постигна и още един при 4:1 гейма в своя полза. Швейцарецът затвърди пробива си и увеличи аванса си при 5:1. В оказалия се последен гейм за първия сет Федерер отново проби – за трети път, сервиса на противника си и затвори частта с 6:1 гейма.

В началото на втория сет Федерер поведе с 2:1 гейма, когато стигна до пробив за 3:1. Носителят на 19 титли от Големия шлем затвърди пробива за 4:1, след което Чунг най-после спечели гейм на свой сервис за 2:4. Федерер отвърна с гейм на нула за 5:2, при което Чунг поиска медицински таймаут, а няколко минути след това се отказа.

Това ще бъде 30-ти финал на Роджър Федерер в турнири от Големия шлем, като има 19 спечелени. Марин Чилич вече има три финала - предишните два бяха на Ю Ес Оупън, който спечели през 2014 година, и Уимбълдън (2017). Третият е настоящият на Аустрелиън Оупън. Именно през 2014-та, когато печели титлата, Чилич изхвърли Федерер на полуфиналите след 6:3, 6:4, 6:4. През 2017 година на Уимбълдън обаче Федерер победи Чилич на финала с 6:3, 6:1, 6:4.

АУСТРЕЛИЪН ОУПЪН, МЪЖЕ - ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ
АУСТРЕЛИЪН ОУПЪН, ЖЕНИ - ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ