Роджър Федерер е само на една победа от четвърта титла в Синсинати и общо 17-а в турнирите от серията "Мастърс". Световният номер 2 се класира за финала на състезанието след убедителна победа на полуфиналите с 6:4, 6:3 над кипърския тенисист Маркос Багдатис, който на четвъртфиналите елиминира лидера в ранглистата на ATP Рафаел Надал (Испания).

29-годишният Федерер бе стабилен в своите подавания, като не даде нито един брейкпойнт на противника в целия мач и осъществи по един пробив в края на всеки от двата сета, за да стигне до победата срещу бившия финалист на "Аустрелиън Оупън". Швейцарецът проби подаването на съперника в 10-ия гейм на първия сет при 5:4 в своя полза и по този начин си осигури първия сет. Във втория играта отново вървеше гейм за гейм без пробиви, но Федерер издебна момента и спечели подаването на Багдатис, за да поведе с 5:3 и след това със своя сервис да затвори мача, за да достигне до 90-ия финал в кариерата си.

На финала Роджър ще срещне участващия с "уайлд кард" американец Марди Фиш. Той отстрани на полуфиналите с 4:6, 7:6 (3), 6:1 далеч по-именития си сънародник и свой приятел Анди Родик. Фиш стигна до победата, след като сериозно изоставаше в резултата и бе на ръба на поражението. Той губеше с 4:6, 2:5, но успя да измъкне втория сет, а в третия бе пълен господар на корта и записа третата си победа над Анди в 12-ия мач между двамата. Мачът бе прекъсван на два пъти заради дъжд./БЛИЦ