Роджър Федерер е най-влиятелният тенисист в света в момента и надхвърля всички граници на този спорт, твърди престижното френско издание L'Equipe, въпреки че Маестрото не е на върха в световната ранглиста на АТР (Асоциация на професионалните тенисисти).

Изданието отбелязва, че за изминалото десетилетие, на 36 години и 320 дни Роджър стана най-възрастният №1 в историята (24 юни 2018 година). Маестрото е трети по този показател в във Вечната ранглиста след Панчо Гонсалес и Кен Розуел.

През 2017 година швейцарецът триумфира на Australian Open и спечели първата си титла от Големия шлем след петгодишно прекъсване, давайки старт на нов златен етап в кариерата си.

„Позицията му в ранглистата може и да не е същата, каквато бе миналата година по това време. Той обаче е шампион, който надхвърля границите на тениса. Носителят на 20 титли от Големия шлем управлява и мениджърската агенция Team8. Разполага в екипа си с американската надежда Кори Гоф и вкара Laver Cup в календара на АТР“, пишат французите.

Втори в класацията на вестника за най-влиятелните хора в тениса е Серина Уилямс, а десетката допълват Новак Джокович, Рафаел Надал, Крейг Тейли, Били Джийн Кинг, както и агентите Андреа Гауденци, Стийв Саймън и Стейси Алистър.