Роджър Федерер взе отношение относно скандалните разкрития на BBC и BuzzFeed News, според които 16 състезатели от "Топ 50" са разследвани за уреждане на мачове. Запознати твърдят, че звеното за злоупотреби Тennis Integrity Unit е запознато със случаите, но към момента не се споменават конкретни имена.

„Бих искал да чуя конкретни имена, защото тогава ще разполагаме с информация, която да обсъждаме. Не знам, колко нови неща са изнесени в информациите от днес, чух стари имена и случаи, които вече бяха проверени. Ясно е, че трябва да се отнесем много сериозно към тази тема и мисля, че подобна история поставя под напрежение Тennis Integrity Unit", заяви швейцарецът.

"Пак казвам, не съм сигурен, каква нова информация има, но е важно всички ръководни органи да възприемат случващото се като нещо сериозно. Заради тази история ще се генерира и повече напрежение върху хората, които участват в подобни корупционни действия, което е положително".

"Без значение, колко пари се инвестират в системата, винаги ще има лица, които ще търсят контакт с тенисистите, за да уреждат мачове. Във всеки спорт. Ако не се случи на чалънджърите, ще се случи на фючърсите. Мислите ли, че корупцията ще спре, ако предложите по един милион на всеки тенисист, за да участва във всеки турнир? Това няма да промени нищо. Съгласен съм, че наградните фондове на чалънджърите и фючърсите трябва да са по-големи, но това няма да реши проблема с уреждането на мачове.“

По-рано днес бившият № 1 в световния тенис Роджър Федерер започна 17-ото си участие на Аустрелиън Оупън с бърза победа с 6:2, 6:1, 6:2 над грузинеца Николоз Басилашвили. В следващия кръг той играе с украинеца Александър Дългополов.