Роджър Федерер спечели ожесточената битка с Фелисиано Лопес, продължила три часа. Швейцарецът премина втория кръг на Мастърс-а в Мадрид, записвайки успех със 7-6(13), 6-7(1), 7-6(7) срещу испанския си съперник.

Спектакълът на живо изгледаха звездата Кристиано Роналдо и други футболисти на Реал (Мадрид), именитият пилот Карлос Сайнц и др.

Двубоят започна с предимство за сервиращите, за да се стигне до 4-3 гейма, когато след красив бекхенд уинър по правата Федерер поведе с пробив и 5-3. Последва маратонски гейм, в който испанецът отрази цели 4 сетбола и след много борба успя да върне пробива и да намали на 5-4. При 5-5 Фелисиано Лопес имаше нова възможност да спечели подаването на противника си, но Роджър отговори със серия от ас, мощен сервис и нов ас, довел до гейм в полза на швейцареца.

В последвалия тайбрек драмата се разрази с пълна сила - при 6-5 точки испанецът имаше сетбол, но Федерер го отрази по впечатляващ начин, нанизвайки ас на втори сервис. В следващите няколко разигравания всеки един от двамата тенисисти имаше по няколко възможности да спечели тази първа част, но сервиращите успяваха да отразят купищата сетболи.

Ключовият момент бе при 13-13 точки, когато Федерер буквално излъга противника си, който тръгна да покрива диагонала, но Роджър нанесе форхенд по опразнената права и получи сетбол №9, но този път на свой сервис. Последва отличен начален удар, Лопес изкара ретура в аут, а това доведе до край на този епичен 17-минутен тайбрек и изключително атрактивен и оспорван първи сет.

При 3-4 гейма във втората част Роджър отрази точка за пробив, а при 5-4 бе изправен пред нова, която този път бе с цената на сетбол, но швейцарецът отново успя да се измъкне от трудната ситуация, пише tenniskafe. Стигна до втори тайбрек, в който Лопес бе просто впечатляващ и даде само тока на противника си. Федерер имаше чудесна възможност за решителен пробив в петия гейм на третия сет, но не успя да се възползва от четирите си възможности (три от които при 0-40) и след мощен ас Лопес изравни за 3-3. За трети път се стигна до тайбрек, като този път в него щеше да се реши победителя в двубоя.

Тайбрекът започна под бурните скандирания "Фели" на екзалтираната публика, а при 6-5 точки Лопес достигна до мачбол, отразен след ас №25 на Федерер. При 7-6 Роджър бе този, който пропусна възможност да приключи срещата, но при 8-7 получи нова, този път на свой сервис. Швейцарецът не сгреши и сложи точка на спора на епичната битка, продължила 2 часа и 56 минути.

В трети кръг Федерер ще се изправи срещу белгиеца Ксавие Малис, победил с 6:2, 6:2 Йен Хсун Лу. /БЛИЦ