Роджър Федерер е новият шампион на Аустрелиън Оупън след победа с 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3 над Рафаел Надал.

Пробив в седмия гейм реши първия сет в полза на Федерер (6:4).Надал отвърна подобаващо във втория, повеждайки с 4:0 с два пробива за крайното 6:4. Третият сет отново премина под контрола на Федерер и с два пробива, той си осигури аванс в сетовете (6:1). Надал се спаси от по-ранна загуба с успех в четвъртия сет, когато един пробив му донесе победа (6:3). Испанецът не издържа в петия сет и след като поведе с 3:1, допусна обрат до 3:5, след което Федерер не изпусна успеха в мача с крайното 6:3.

Трофеят е пети за Федерер  от Откритото първенство на Австралия, с което се доближава на един зад Рой Емерсън и Новак Джокович, и общо 18-и в турнири от Големия шлем, в което е недостим на върха (Надал и Сампрас имат по 14).

По пътя си към финала швейцарецът се справи с Юрген Мелцер, Ноа Рубин, Томас Бердих, Кей Нишикори, Миша Зверев и Стан Вавринка, докато Надал отстрани Флориан Майер, Маркос Багдатис, Александър Зверев, Гаел Монфис, Милош Раонич и Григор Димитров.

Днешният сблъсък между Федерер и Надал бе четвърти за двамата в Австралия (три победи за Надал) и втори финал помежду им след 2009 година, когато испанецът победи след тайбрек. В общия баланс на срещите помежду им Федерер вече има 12 успеха срещу 23 загуби. 

РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА И СХЕМА ПРИ МЪЖЕТЕ - АУСТРЕЛИЪН ОУПЪН

РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА И СХЕМА ПРИ ЖЕНИТЕ - АУСТРЕЛИЪН ОУПЪН