Роджър Федерер се класира за осминафиналите на US Open след нова трисетова победа. Петкраният шампион спечели с 6:4, 6:3, 6:3 срещу французина Пол-Анри Матийо. Поставеният под номер 2 швейцарец демонстрира прекрасна форма. Той играеше с лекота и не остави големи шансове на съперника, като дори силният вятър не попречи много на техничните му отигравания.

Матийо започна добре и стигна до възможност за пробив в осмия гейм на първия сет. Това обаче бе едиственият му реален шанс. Роджър показа и отличен начален удар, като вкара 13 аса. В последния гейм от мача Федерер обърна нещата от 0:40 при свой сервис, за да се поздрави с успеха. Следващият съперник на носителя на 16 титли от Големия шлем ще бъде победителят от двубоя между Юрген Мелцер и Хуан Карлос Фереро.

Според предварителните очаквания първото по-сериозно препятствие пред Федерер ще бъде на четвъртфиналите, където евентуално ще се изправи срещу Робин Сьодерлинг. Шведът имаше проблеми в първия кръг на турнира, когато му се наложи да играе пет сета.

"От излизането на жребия всички ми говорят за мач с Роджър на четвъртфиналите. Все още има време докато стигнем до там. Аз съм поставен под номер 5, така че знам, че ще играя с някой от първите четирима на четвъртфиналите. Те всички са отлични тенисисти и за мен няма голямо значение срещу кого ще се изправя", сподели Сьодерлинг.

Въпреки отпадането на Матийо Франция ще има четвъртфиналист на Откритото първенство на САЩ. Това стана, след като Гаел Монфис и Ришар Гаске преодоляха третия кръг и ще се изправят един срещу друг. И двамата никога не са преодолявали осминафиналите в Ню Йорк. Монфис победи Янко Типсаревич, който отстрани Анди Родик в предишния кръг, със 7:6 (4), 6:7 (4), 6:2, 6:4. Гаске пък се справи с южнафриканеца Кевин Андерсън след 6:4, 7:6 (3), 7:5./БЛИЦ