Великият Роджър Федерер даде навръх рождения си ден "нетрадиционно" интервю. Онлайн изданието The Globe представи маестрото от Базел в малко по-различна светлина, като му зададе 10 въпроса, на които той никога не е отговарял.
 
- Кога беше последният път, когато блъскаше срещу стената?
- Трябва да е било отдавна. Преди няколко дни, докато тренирах, видях едни юноши да се готвят на нея. Тогава сякаш си спомних за годините, в които часове наред удрях срещу стената. Тя беше най-добрият партньор, който никога не пропускаше удар.
 
- Кога за последно говори с някой, който няма представа за постиженията ти?
- Случва се наистина рядко. Обикновено се движа в тенис средите и това очевидно няма как да се случи. Може би се получава в някои хотели, когато някой ме попита как да стигне донякъде. А много ми харесва да разговарям с хора, които не ме познават.
 
- Кога загуби от жена за последно?
- Често съм тренирал с Магдалена Малеева, когато бе в националния център в Швейцария. Помня, че веднъж загубих сет от нея. Играл съм също и с Емануела Зардо - швейцарка, която бе стигала до топ 50. И от нея съм губил, като бях 14 или 15-годишен. Дори плаках след това поражение, толкова бях разочарован.
 
- Кое е най-доброто ти спортно постижение извън тениса?
- Победих Чудинели (Марко Чудинели е един от най-добрите швейцарски тенисисти и добър приятел на Роджър) във финален мач по футбол, след като той ме би предишната година след изпълнение на дузпи. Върнах му го. Бях може би на 10 години. Той играеше за ФК Базел, а аз за ФК Конкордия (Базел). Той беше звездата в защитата на неговия отбор, а аз в атаката на моя. Харесват ми много спортове.
 
- Кой е най-добрият трик, който можеш да направиш с ракетата?
- Предполагам ударът ми между крака. Харесвам подобни трикове, но не ги тренирам. Това е нещо, в което много тенисисти са много подобри от мен.
 
- Какъв тип хокеист си бил?
- Никога не съм играл хокей. Даже не мога да се пързалям. Пробвах тук, в Торонто, но се въртя в кръг, защото не мога да спирам и не мога да вървя назад. Толкова съм бавен. Това е нещо, което искам да се науча да правя, щом се откажа от тениса. Играл съм други разновидности на хокей, с малка топка. Той е много популярен в Швейцария.
 
- Знаеш ли какви музиканти са Аврил Ливайн, Тейлър Суифт, Нели Фуртадо и Аланис Морисет?
- Само вторият не съм го чувал (б.ред. Тейлър Суифт е американска кънтри и поп певица).
 
- След всичките тези хора, с които си се виждал по даден повод, спрямо кого от тях си бил най-нервен преди среща?
- Трябва да е било при срещата ми с Кофи Анан (бивш генерален секретар на ООН) през 2005 г. Тогава бях шокиран от ситуацията. Бившият швейцарски президент Адолф Оги ме помоли да бъда представител на спорта през годината и аз се съгласих. Така че се изтупах в костюм, имах си подготвена реч и трябваше да говоря в една от тези големи стаи пред много хора. След това се видях за малко с Анан. Срещата ни бе кратка, но си мисля, че бях по-нервен от речта, отколкото от Анан.
 
- Каква храна ти доставя удоволствие?
- Слава Богу, вече не съм толкова злояд. Не обичах риба и месо, като бях по-млад. Вече ям всичко. Швейцарската кухня, разбира се, си остава номер 1 за мен. Харесвам още японската и италианската. Мога да ям италианско всеки ден.
 
- Говориш куп езици, кой ти се струва най-труден за научаване?
- Заедно съм с жена ми Мирка Вавринец от около 10 години и до ден днешен, когато тя говори с нейните родители на словашки, аз продължавам да не схващам и една дума. Този език определено ми е много труден.
 "Меридиан Мач"