Роджър Федерер ще има натоварен график през следващата година и, по всичко изглежда, ще се опита да се доближи максимално до рекордьора по сингъл отличия Джими Конърс (109).  Въпреки възрастта си, и големите очаквания във всеки турнир, носителят на 20 титли от Големия шлем е спокоен за бъдещето си.

„Ако семейството ми е здраво и щастливо, продължавам. Жена ми трябва да се чувства по същия начин. Знаете – щастлива жена, щастлив живот. Другите фактори са резултатите и да нямам контузии. Аз по принцип не правя план за година и половина напред“, каза Местрото пред Forbes.

Роджър ще играе на Олимпиадата в Токио. Той е спечелил два олимпийски медала в своята кариера до момента. През 2008 година в Пекин заедно със Стан Вавринка триумфираха със златото на двойки, а четири лета по-късно Маестрото загуби заключителната битка на сингъл от Анди Мъри и остана със среброто в Лондон, пише tenniskafe.com

Същевременно потвърди участие и на Ролан Гарос. Шампионът от Франция през 2009 г. не бе играл в „мейджъра“ във френската столица цели три години подред, преди през настоящата кампания да направи своето завръщане. Бившият №1 достигна полуфиналите, където отстъпи пред 12-кратния носител на трофея Рафаел Надал

„Програмата ми може и да изглежда тежка, но не е. Всъщност е много балансирана“, обясни Роджър

„Отново ще играя на клей. Графикът ми за клей сезона е пълен. Ще си почина преди Ролан Гарос и Уимбълдън. После съм на олимпийските игри и US Open. Нямам търпение и са надявам да нямам контузии. Тази година беше забавно – чувствах се добре, а когато това е на лице, играеш добре“.

Швейцарецът в предишни години си взимаше дълга почивка преди сезона на трева, но направи лека корекция в това отношение. Тази година той спечели четири титли в Тура. Последният трофей – този в Базел, бе изключително емоционален. По-рано през кампанията Федерер вдигна трофеи в Дубай, Маями и Хале. В пето поредно свое участие в Базел той си тръгна с титлата и вече има в богатата си колекция общо 103 отличия, доближавайки се още повече до рекордьора Джими Конърс, който е със 109.