Роджър Федерер допусна поражение в сблъсъка си с Рафаел Надал на полуфиналите на Ролан Гарос. Маестрото отстъпи в последователни сетове на големия си съперник във ветровитото време в Париж и напусна надпреварата.

„В първият сет всичко се въртеше върху това да се нагласим спрямо условията. Беше изключително ветровито. Особено когато става дума за толкова голям мач и за двама ни бе сложно. Просто се опитвахме да разберем какво можем и какво не можем да правим в тези условия. Дали да играеш с по-плоски удари, дали да използваш повече спин, ще се опитваш да търсиш рискови удари или просто ще задържаш топката в игра.“

„Във втората част е и моментът, за който съжалявам най-много – пробивът при 2-0 при положение, че вятърът бе с мен. Ако бях избегнал това, може би вторият сет щеше да бъде различен. Да спечелиш подаванията си срещу вятъра с Рафа на ретур е много трудно. Почти не пропуска, а когато влезе в разиграване играе с много спин от форхенд страната и прекрасен контрол от бекхенд.“ Шампионът от 2009 г. отдаде заслуженото на Матадора:

„Той беше по-добър, няма съмнение в това. Може би имах малки шансове, но не бяха достатъчно големи.“ „Той причинява това на всеки, когато играе на клей – кара те да се чувстваш неудобно. Начинът, по който се защитава… няма никой, който играе дори близо до неговото ниво. Дори не знам с кого трябва да тренирам, за да се подготвя за този стил. Мислех си това по време на мача – невероятно е как играе той от дълбочината на корта и е готов да се придвижи напред или назад от основната линия.“ Все пак носителят на 20 титли от Големия шлем е доволен от показаното в по-голямата част от мача:

„Нагласата ми бе „Добре, ветровито е, всичко може да се случи“. Според мен, не играх лошо през първите два сета, трябваше Рафа да създаде разликата и той го правеше чудесно.“ „Когато изоставаш с два сета е съвсем различно. Не трябва да мислиш за това, да се изнервяш заради вятъра или неговата игра. Опитвах да правя това, но още първият гейм бе тежък и това оказа своето влияние за остатъка от сета.“

На финала Надал очаква Новак Джокович или Доминик Тийм, които днес ще доиграят двубоя се, който вчера бе прекъснат заради дъжд. Двамата ще продължат при 1:1 сета, а австриецът води с 3:1 гейма в третата част.