Световният номер 2 Роджър Федерер не допусна изненада и се класира за четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия след победа срещу испанеца Томи Робредо с 6:3, 3:6, 6:3, 6:2 на осминафиналите. Швейцарецът изравни рекорд на Джими Конърс от 27 участия в 1/4-финална фаза на турнири от Големия шлем. Това бе 10-а победа за Федерер срещу Робредо в 10-ия мач между двамата на равнище турнири от ATP. На четвъртфиналите Роджър ще срещне победителя от двубоя между Анди Родик (САЩ) и Станислас Вавринка (Швейцария), който във втория кръг елиминира нашия Григор Димитров.

Федерер изигра силен първи сет срещу Робредо, като дори не даде на испанеца нито една точка при свой сервис. Швейцарецът проби при 4:3, а след това спокойно затвори гейма при 6:3 в своя полза.

Във втората част картината на корта се промени. Робредо започна да сервира по-добре и съответно да печели подаванията си доста по-лесно. При 4:3 в полза на Робредо, Федерер изигра слаб сервис-гейм и подари подаването си на своя съперник. Испанецът поведе с 5:3, а след това спечели и подаването си за 6:3.

Третият сет обаче започна добре за Роджър, който спечели още първия сервис-гейм и поведе с 3:0. Швейцарецът успя да задържи преднината си и да спечели третия сет със същия резултат като първия – 6:3.
В четвъртия сет Федерер отново реализира ранен пробив, а след това спечели още веднъж сервис-гейма на испанеца, за да поведе с 4:1. Робредо все пак спечели подаването си, зад да намали на 2:5, но Федерер затвори мача със своя сервис и премина на четвъртфиналите./БЛИЦ