Роджър Федерер и Гаел Монфис изиграха невероятен двубой, който ще остане в историята. Трикратният шампион в Мадрид се класира на своя четвъртфинал №10 в надпреварата, след като спаси два мачбола при 5-6 в третия сет и надигра французина с 6-0 4-6 7-6(3) след епична битка на корт „Маноло Сантана“.

Световният №18 съвсем не се отчая след провала в първата част и записа серия от три поредни спечелени гейма, което му даде стимул за победа. Той бе само на точка от нея, но Маестрото показа здрави нерви и продължи участието си в испанската столица.

Така в битка за място на полуфиналите 20-кратният шампион от Големия шлем ще срещне истинско препятствие в лицето на Доминик Тийм. Двукратният финалист в Мадрид и настоящ шампион в Барселона води на Маестрото с 3-2 в общия баланс, както и с 1-0 на клей, след като го победи в Рим през 2016 г. Последно двамата се срещнаха в битка за трофея в Индиън Уелс, която бе спечелена от австриеца.

Монфис започна колебливо на сервис и изостана с 0-40. Веднага се реабилитира и се отчете с два уинъра дълбоко в половината на Федерер, но нямаше сили за пълен обрат и Маестрото поведе с пробив.

Въпреки всичко трикратният шампион допусна двойна грешка, а след това и две поредни неточности от форхенд, като по този начин изостана с 15-40. Този път бе негов ред да се измъква и го стори с няколко страхотни комбинации, последната от които форхенд уинър по правата, като така поведе с 2-0.

Силното начало на 20-кратния шампион от Шлема не спря дотук – той повика Монфис на мрежата и завърши топка от смач, след което се възползва от грешка на френския тенисист и стигна до нови два поредни брейкбола. Натисна спусъка от ретур, а съперникът му отново не разчете достатъчно излизането си напред и сбърка воле, за да изостане с 0-3. За разлика от опонента си, Федерер нямаше проблеми на мрежата. Той търсеше бърза развръзка на разиграванията и излезе напред в почти всички разигравания при второто си подаване, като показа блестящи рефлекси и в крайна сметка даде само точка на французина – 4-0.

Монфис се подведе по темпото на Маестрото и също опитваше да рискува всеки удар. Нещата обаче не се получаваха и той допусна непредизвикана грешка №10, за да изостане с 15-40. След това Федерер изстреля мощен бекхенд в тялото на съперника и той изкара топка в аут, като по този начин даде два поредни скрити сетбола на швейцареца. Спаси първия, но нова топка в мрежата даде шанс на трикратния шампион да сервира за спечелване на първата част.

Федерер не допусна никакви изненади и бързо спечели първия сет с 6-0 след само 18 минути на корта. Маестрото пласира седем уинъра срещу четири за Монфис и допусна пет пъти по-малко непредизвикани грешки – 3 на 15. Вкара само 41% от първите си сервиси в игра, но мощните му ретури неутрализираха този показател.

Световният №18 обаче нямаше никакво намерение да се предава. Той записа първия си гейм в мача в началото на втората част, а след това се възползва от две поредни грешки на Федерер, за да поведе с 30-0.

Швейцарецът този път не можеше да определи мрежата като комфортна зона, тъй като Монфис го размина от бекхенд и получи два поредни брейкбола. Притисна съперника с много на брой дълбоки форхенди и завърши топка по диагонала, с което поведе с 2-0.

Настроението в играта на французина се завърна и той направи серия от три последователни спечелени гейма, след като затвърди брейка на нула. Не даде точка на Федерер и в следващото си подаване и поддържаше аванса си за 4-1. Федерер влизаше все повече в позиция защита, но тества сериозно съперника в седмия гейм, когато се възползва от две поредни негови грешки и на три пъти стигна до брейкбол. В крайна сметка се възползва от шанса си и върна брейка, след което изравни за 4-4.

Монфис започна да допуска нови грешки и това повлия на психиката му. Наложи се да спасява още един брейкбол при 30-40, а после поведе в подаването си, след като спечели дълго разиграване с бекхенд уинър по правата. Федерер успя да се задържи в гейма с къса топка и минаващ удар от форхенд, но в крайна сметка френският тенисист не му даде повече шансове за пробив и поведе с 5-4. Това вдъхна нови надежди на световния №18, който изигра солиден десети гейм. Маестрото допусна две поредни грешки и изостана с 15-40, като така даде два поредни сетбола на Монфис.

Спаси първия с форхенд уинър по правата, но след това сгреши същия удар и резултатът в сетовете бе изравнен точно когато часовникът отчете един час игра. Във втората част Монфис реализира 10 уинъра срещу 8 за съперника и отново направи повече непредизвикани грешки – 13-7. Бе обаче по-хладнокръвен в решителните моменти и влезе в решителния трети сет с голяма надежда за успех.

Французинът даде само точка на съперника на старта на решителната част, а след това го притисна максимално от посрещане. Монфис впечатли с минаващ удар, а Роджър допусна нетипична грешка от форхенд, която даде брейкбол на 32-годишния тенисист. Той пък заложи на още по-агресивни и дълбоки удари, а накрая атакува плитка топка и принуди Федерер да изкара бекхенд в аут, с което поведе с пробив за 2-0.

Монфис изглеждаше твърде уверен и това можеше да му изиграе лоша шега. Маестрото показа техниката си на мрежата, след което опонентът му изкара бекхенд в аут и се изправи пред точка за връщане на пробива. В крайна сметка Монфис удържа подаването си след две поредни топки в аут на швейцареца и, изненадващо или не, поведе с 3-0. Швейцарецът се съвзе и изстреля мощен форхенд уинър при 2-4, за да се върне в играта. Монфис допусна няколко грешки, а една топка в мрежата даде на Федерер точка за връщане на пробива.

18-ият в света излезе на мрежата веднага след началния си удар, но Маестрото реализира ретур-уинър със сечен бекхенд и намали изоставането си на 3-4, а по-късно изравни.

При 5-5 Федерер показа истинската си магия – едва направи ретур след мощен начален удар на Монфис, след което реализира минаващ удар от бекхенд и стигна до скрит мачбол при 40-30. Френският тенисист обаче принуди швейцареца да сгреши от ретур, а след това вкара мощен форхенд и се измъкна – 6-5. В следващото си подаване трикратният шампион допусна две грешки и изостана с 15-30, а след това Монфис реализира прекрасен минаващ удар и стигна до мачбол при 40-30.

Федерер не се поколеба да излезе на мрежата и там показа добра реакция, за да завърши смач и да се спаси. В последвалото разиграване обаче Роджър допусна непредизвикана грешка от бекхенд и се изправи пред нов мачбол. И този път Маестрото показа нерви – вкара дълбок форхенд и се измъкна за втори път.

В крайна сметка се измъкна и вкара срещата в решителен тайбрек. Монфис започна с двойна грешка, а Маестрото поведе с 3-0, а след това стигна до преднина 6-1, преди да затвори комфортно дългия гейм със 7-3 и да се класира напред.

TennisKafe.com