Рекордьорът по титли от Големия шлем Роджър Федерер отпадна от "Уимбълдън" след загуба на 1/4-финала с 2:3 (6:3, 7:6, 4:6, 4:6, 4:6) от поставения под номер 12 Жо-Вилфред Цонга. Французинът преди дни отстрани българина Григор Димитров.

След спечелените първи два сета Роджър се отпусна и беше наказан от мощната игра на сърцатия французин. Швейцарецът направи двойно повече непредизвикани грешки и игра много неуверено в последните три сета. За втора поредна година Роджър Федерер отпадна на 1/4-финалите на "Уимбълдън". На 1/2 - финалите Цонга ще срещне поставения под номер 2 Новак Джокович.

В първия и втория сет Роджър успя да спечели, като във втория имаше доста затруднения. Играта вървеше гейм за гейм, двамата не допуснаха пробив, а и в повечето случаи по категоричен начин спечелваха сервирането си до 6:6. В тайбрека Федерер поведе с 5:0 и 6:1 и направи безинтересен спора за сета.

В третия сет Цонга се мобилизира, затвърди пробива си след стабилно изигран гейм за 3:1. Мощният и насочен сервис успя да измъкне Цонга за 4:2. За да направи 5:3, французинът трябваше сериозно да се изпоти. Цонга сервира за сета при 5:4 и благодарение на силния си сервис успя го затвори - 6:4 в геймовете.

Във втория сет Цонга спечели подаването си, след това проби за 2:0, след като водеше с 40:0. Федерер успяваше да взима своите подавания, но не успя да върне пробива и загуби с 4:6. Сетовете станаха 2:2.

В петия сет французинът проби сервирането на Федерер още в първия гейм, след което успя и да затвърди пробива си – 2:0. Федерер не успя дори да се доближи до пробив и загуби трети пореден сет с 4:6 и с това и мача./БЛИЦ