Роджър Федерер се завърна на корта след 14 месеца прекъсване и победи най-добрият британски тенисист в момента Даниел Еванс със 7:6(8), 3:6, 7:5 за 2 часа и 24 минути игра в среща от втория кръг на турнира на твърди кортове в катарската столица Доха. За последно носителят на 20 титли от Големия шлем участва на Australian Open през 2020 година и отпадна на полуфиналите.

След две операции на дясното коляно и дългата пауза 40-годишният швейцарец бая се изпоти за победата си, давайки все пак поводи за оптимизъм на феновете му. Маестрото разчиташе основно на сервиса си, но правеше и доста непредизвикани грешки срещу един от тенисистите в най-добра форма в последните месеци, спечелил титла на един от подготвителните турнири в Мелбърн преди Australian Open тази година.

В първия сет двамата печелеха лесно подаванията си, а Федерер надделя в драматичния тайбрек, отразявайки сетбол на британеца.

Еванс проби веднъж подаването на Федерер във втората част и за първи път спечели сет срещу швейцареца в едва четвъртия мач помежду им.

Британецът взимаше по-лесно подаванията си в началото на решителния трети сет и критичният момент за Федерер бе в седмия гейм, в който той успя да отрази две възможности за пробив. При 5:4 швейцарецът стигна до мачбол след сгрешено воле на съперника, но британецът се спаси със своя сервис. Маестрото също взе подаването си и при 6:5 стигна до нови два мачбола при 40-15, реализирайки още първия от тях и печелейки срещу световния №28, който направи доста непредизвикани грешки.