*Роджър Федерер ще играе 20-и пореден полуфинал в турнир от “Големия шлем”. Вчера номер 2 в световната ранглиста победи местния любимец Гаел Монфис на “Ролан Гарос” със 7:6, 6:2, 6:4 и утре ще се изправи срещу Хуан Мартин дел Потро на полуфинал от турнира. За последно Роджър отпадна в по-ранна фаза на един от четирите големи турнира през 2004 година. Тогава отново на “Ролан Гарос” загуби в третия кръг от Густаво Куертен (Бр) с 4:6, 4:6, 4:6.

*От изиграните си 19 поредни полуфинала Роджър е загубил едва три. На “Ролан Гарос” през 2005 година го побеждава дебютантът и бъдещ шампион Рафаел Надал. Швейцарецът има два загубени полуфинала на “Аустрейлиън Оупън”, съответно през 2005 и 2008 година, като и в двата случая пада от бъдещите шампиони Марат Сафин и Новак Джокович.

*Федерер е триумфирал с титлата в 11 от 19-те случая, в които играе полуфинал. Има две титли в Австралия, 4 на “Уимбълдън” и 5 от Откритото първенство на САЩ.

*Номер в 2 света има общо 13 титли от “Големия шлем”, като досега не е печелил само “Ролан Гарос”, където ще играе на пети пореден полуфинал. Федерер игра на последните три финала, но ги загуби от Рафаел Надал.

*Ако спечели "Ролан Гарос", швейцарецът ще стане вторият тенисист след Андре Агаси с "Голям шлем" в кариерата си в Оупън ерата.

*Титлата ще бъде 14-а в кариерата на Федерер
, като така той ще изравни постижението на Пийт Сампрас, който не е печелил само "Ролан Гарос"./БЛИЦ