Роджър Федерер разби непобедимия от началото на 2011 година Новак Джокович с 7:6, 6:3, 3:6, 7:6 за малко повече от 3 часа и половина и се класира за финала на турнира от Големия шлем „Ролан Гарос”.

Както е известно, при победа днес поставеният под номер 2 в схемата сърбин щеше да изравни рекорда на Джон Макенроу от 1984 година от 42 поредни победи от началото на сезона. Освен това Ноле имаше шанс и да измести испанеца Рафаел Надал от върха в световната ранглиста.

В изключително оспорван първи сет швейцарецът направи пробив още в първия гейм, но след това изпусна подаването си и Джокович изравни за 1:1. В петия гейм Федерер пропусна да пробие, след което изостана с 2:4. Все пак швейцарецът успя да обърне нещата след нов пробив и се стигна до тайбрек, който в крайна сметка спечели за 7:6.

През втората част Федерер печелеше подаванията си, докато Ноле затрудняваше и така логично се стигна до успех за швейцареца. При 5:2 Федерер пропусна четири сетбола, но при собственото си подаване в следващия гейм, след като спаси брейкпойнт, сложи край на частта за 6:3 и дръпна с 2-0 сета.

В третата част швейцарецът се отпусна и Джокович осъществи ранен пробив, за да поведе с 3:0. Единственият пробив в тази част се оказа напълно достатъчен на сърбина, който се върна в мача след 6:3 в своя полза.

В заключителния четвърти сет нещата отново вървяха много оспорвано, като всеки един от двамата тенисисти печелеше подаването си до 4:4. Тогава Федерер допусна да бъде пробит, но върна пробива веднага за 5:5. Стигна се до тайбрек, в който нещата бяха оспорвани до 3:3 точки, но след това Федерер взе инициативата и го спечели със 7:5 точки, а с това и сета със 7:6, за да триумфира с победата в мача.

Така за пети път в кариерата си Федерер ще играе на финал на ”Ролан Гарос” и ще спори за трофея с най-големия си съперник в последните години Рафаел Надал, който елиминира по-рано днес в другия полуфинал четвъртия в света Анди Мъри. /БЛИЦ