Швейцарецът Роджър Федерер се класира за полуфиналите на “Australian Open”, след като победи Жо-Вилфред Цонга със 7:6(4), 4:6, 7:6(4), 3:6, 6:3 в последния четвъртфинал от мъжката схема. Мачът продължи над 3 часа и половина и предложи спиращи дъха изпълнения на зрителите в “Мелбърн парк”.

Двубоят бе равностоен в големи периоди, но Федерер бе по-решителен и показа класа в двата тайбрека, които се оказаха решителни за крайния изход.

И двамата тенисисти показаха добра игра, като имаха приблизително еднакъв брой печеливши удари и непредизвикани грешки, но след като загуби тайбрека в четвъртия сет, нивото на Цонга падна и швейцарецът се възползва, за да натрупа преднина, която удържа до края.

Благодарение на успеха на Федерер се стигна до там, че първите четирима поставени с схемата да стигнат до тази фаза и да оформят полуфиналните двойки.

Швейцарецът пък стигна до рекордния 10-ти пореден полуфинал на Australian Open, където ще срещне поставения под номер 3 Анди Мъри. В другия мач един срещу друг се изправят номер 1 в схемата Новак Джокович и Давид Ферер.