Поставеният под номер 3 в основната схема Роджър Федерер започна с победа на домашния си турнир в Базел. Швейцарецът се наложи с 2:0 сета 7:6 (3), 6:4 над Потито Стараче (Италия). 30-годишният италианец получи единствената възможност за пробив в откриващия сет, но не се възползва и той бе решен в тайбрек. В него Федерер бе безкомпромисен и го спечели със 7:3 точки. В началото на втората част Федерер направи пробив и стигна лесно до успеха с 6:4.

Това беше първи двубой за бившия лидер в световната ранглиста след участието му в състава на Швейцария за купа "Дейвис" срещу Австралия през септември. Победата над Стараче е 50-и успех за Федерер през 2011 година, с което за десети пореден сезон той преминава тази граница. Съперник на Роджър в следващия кръг в Базел ще бъде Ярко Нийминен (Финландия) или Томаш Белучи (Бразилия).

В друга среща от първия кръг Маркос Багдатис надделя с 4:6, 7:6, 6:2 над осмия поставен в схемата Виктор Троицки, а Михаил Кукушкин се наложи за по-малко от час и половина над Доналд Йънг с 6:4, 6:2./БЛИЦ