Давид Ферер обърна Николас Алмагро от 0-2 до 3-2 сета в испанския четвъртфинал на Australian Open и вече е само на крачка от евентуален мач за титлата на първия за годината турнир от Големия шлем. Световният номер 4 елиминира Алмагро след 4:6, 4:6, 7:5, 7:6, 6:2 и запази 100-процентовия си актив срещу този съперник от общо 13 мача помежду им.

Поставеният под номер 10 в схемата Алмагро доминираше в първите две части и ги спечели с по 6:4. В третата част той отново стигна до пробив и дори имаше точка за спечелване на мача при 5:4 в своя полза, но я пропусна. След това Ферер постигна два пробива и спечели сета със 7:5.

В четвъртия сет Алмагро на два пъти имаше шанса да вземе мача с изпълнение на собствен сервис, но Ферер спаси решителните точки, а в тайбрека бе безкомпромисен – 7:4 точки и спечели частта със 7:6. В този момент Ферер вече бе пречупил своя сънародник и очаквано спечели петата част с 6:2, за да се класира на полуфиналите.

В мача за класиране на финала Ферер ще се изправи срещу победителя от двубоя между световният номер 1 сърбин Новак Джокович и поставеният под номер 5 в основната схема Томаш Бердих от Чехия.