Бившият № 1 в света Хуан Карлос Фереро отпадна още в първия кръг на турнира в Хале, след като загуби с 3:6, 5:7 от 203-ия в световната ранглиста Доминик Меферт от Германия.
 
Поставеният под № 4 в схемата на турнира, който спечели две титли на клей през тази година, стигна до четвъртфиналите при последното си участие в Хале преди пет години. Той обаче не успя да пробие нито един път сервиса на германския си съперник.
 
Меферт влезе в схемата на турнира като щастлив губещ след оттеглянето на Михаер Берер заради контузия на коляното. Успехът срещу Фереро бе първата му победа в турнир от основната програма на АТР от юли 2008 г. Следващият съперник на германеца ще бъде Лукаш Лачко от Словакия.
 
Осмият в схемата Лейтън Хюит продължава във втория кръг на турнира след лесна победа с 6:2, 6:2 над австралийския си сънародник и близък приятел Питър Лучак. Следващият противник на Хюит ще бъде Тиемо де Бакер, след като холандецът се наложи с 6:4, 7:6 над Рохан Бопана от Индия.
 
Филип Печнер удвои германската радост от първия ден на турнира след победа с 6:4, 6:3 над поставения под № 8 Маркос Багдатис. Във втория кръг Печнер ще играе с Виктор Троицки от Сърбия, който се наложи с 6:1, 7:6 над Гийермо Гарсия-Лопес от Испания./БЛИЦ