Един от най-обичаните тенисисти Фернандо Гонзалес сложи край на кариерата си на 31 години. Чилиецът обяви преди месец, че последният му турнир ще бъде “Мастърса” в Маями. Тази нощ Гонзо отстъпи с 5:7, 6:4, 6:7 пред Никола Маю (Франция) и беше изпратен с красива церемония.

На видеостената бяха прожектирани моменти от успешната кариера на състезателя с един от най-мощните форхенди. Роджър Федеререр, Рафаел Надал, Новак Джокович и много други изразиха възхищението си от кариерата на Гонзалес и му пожелаха много успехи.

"Видеото беше страхотно. Не става въпрос само за тенис, но и за приятелство. Имам предвид, че много пъти съм играл срещу всеки един от тях, но в крайна сметка си останахме големи приятели. Атмосферата по трибуните също е великолепна. Избрах да се оттегля в Маями, защото тук винаги има много чилийци, които ме подкрепят. Като дете идвах, за да гледам този турнир и по-късно, когато станах професионалист той остана специален за мен”, заяви Фернандо.

В кариерата си той има 11 титли и стига до 5-ата позиция в ранглистата. През 2007 година Гонзалес играе финал на Откритото първенство на Австралия, който губи от Роджър Федерер с 6:7, 4:6, 4:6. Най-големите му успехи са на Олимпиади. Чилиецът е златен медалист на двойки с Николас Масу от Игрите в Атина през 2004-а, когато взима бронз на сингъл. В Пекин той спечели сребърен медал, като отстъпи на финала пред Рафаел Надал с 3:6, 6:7, 3:6.

Гонзо има победи над редица бивши номер 1 – Лейтън Хюйт, Андре Агаси, Роджър Федерер (докато те са лидери в света), както и Новак Джокович, Рафаел Надал, Анди Родик, Хуан Карлос Фереро, Карлос Моя, Густаво Куертен, Марат Сафин и Пийт Сампрас.