Шампионът от турнира в Мадрид Андрей Рубльов отпадна в третия кръг на надпреварата в Рим.

Руснакът отстъпи с 6:3, 3:6, 2:6 пред французина Александър Мюлер, който пък постигна първата си победа над играч от топ 10 в кариерата си. 

До средата на втория сет четвъртият в схемата Рубльов нямаше никакви проблеми и изглеждаше, че ще затвори срещата в два сета. Тогава обаче Мюлер заигра най-добрия си тенис и спечели осем от следващите девет гейма, за да поднесе една от големите сензации от началото на турнира.

В следващия кръг намиращият се на 109-о място в световната ранглиста Мюлер ще очаква победителя от сблъсъка между италианеца Стефано Наполитано и чилиеца Николас Хари.

С надпреварата в Рим се сбогува и другият финалист от Мадрид - Феликс Оже-Алиасим. В равностоен мач канадецът загуби със 7:6(2), 4:6, 4:6 от деветия в схемата Алекс де Минор от Австралия.

Моментът в мача, който преобърна хода му, бе в края на втория и началото на третия гейм. Тогава Де Минор стигна до първия си пробив при 5:4 гейма, а след това успя да поведе и с 3:1 гейма в третия сет.

Оже-Алиасим върна пробива, но това изцеди силите му и в края на мача той загуби още веднъж подаването си, което му коства и мача след точно три часа игра.

За място на четвъртфиналите Де Минор ще спори с гърка Стефанос Циципас. Шестият в схемата Циципас се справи неочаквано лесно с британеца Камерън Нори и го отстрани след 6:2, 7:6(1) и час и 33 минути игра.

С успеха си Циципас изравни общия си баланс в мачовете с Нори на 3:3 победи.