България загуби драматично от Финландия с 2:3 сета на двойки в мача между двете страни от турнира за "Купа Дейвис". Зрелищният двубой се игра в пълната зала "София", където Григор Димитров и Димитър Кузманов бяха мощно окуражавани, но отстъпиха с 5:7, 1:6, 6:4, 6:2, 4:6 на Хари Хелиоваара и Хенри Континен.

По този начин финландците вече водят в резултата с 2-1 победи, след като вчера двата тима си размениха по един успех.

В неделя са двата решаващи двубоя на сингъл, в които Григор Димитров и компания нямат право на грешка. Гришо и Александър Лазов излизат за задължителни победи утре. Съперник на първата ни ракета ще бъде Мике Континен, а на Лазов - Юху Пауку.

Днешният двубой на двойки започна с пробив за финландците, върнат моментално от Мико и Гришо, но при 6:5 в полза на гостите Кузманов допусна серия от двойни и непредизвикани грешки, Димитров от своя страна сбърка няколко волета и резултатът бе нов пробив, този път сложил точка на спора в сета - 5:7.

Във втората част националите ни бяха надиграни по всеки един показател от сработената финландска двойка, а в същото време представянето им определено не бе дори и близо до най-доброто, на което са способни и в крайна сметка Континен и Хелиоваара дадоха само гейм на българите - 1:6.

Третият сет започна с два разменени пробива, като Димитров и Кузманов взеха подаването на финландците още на старта, но не успяха да затвърдят пробива. След това нещата се развиваха гейм за гейм до 5:4 за нашите, когато серия от грешки на Континен и Хелиоваара доведе резултата до 30:40 на техен сервис. Тогава Хелиоваара допусна двойна грешка и така нашите намалиха резултата на 1:2 сета.

Четвъртата част се разви по сходен начин с предната, като отново българите стигнаха първи до пробив за 4:2. Димитров и Кузманов се възползваха от спада в играта на съперниците си и приключиха сета с още един пробив за 6:2.

Решителният пети сет беше не по-малко оспорван, но финландците този път първи стигнаха до ранен пробив за 2:1, който впоследствие и затвърдиха. До края Димитров и Кузманов бяха перфектни в сервис геймовете си, но така и не успяха да пробият мощния начален удар на Континен в течение на мача. Тъкмо той сервираше в решителния 10-и гейм и след няколко отсъждания на главния съдия, които разгорещиха публиката, Кузманов прати топката далеч аут от ретур за край на срещата.

Така след близо 3 часа и половина игра, Континен и Хелиоваара спечелиха емоционалния и крайно интригуващ мач на двойки.