Григор Димитров се класира за четвъртфиналите на турнира в зала от сериите АTP 250 в Стокхолм (Швеция) с награден фонд 767455 евро. Българинът победи неочаквано трудно французина Куентен Алис със 7:6, 6:3.

33-годишният Димитров, който е шампион в надпреварата през 2013 година, е поставен под номер 3 и почива в първия кръг. Французинът победи индиеца Сумит Нагал с 6:0, 6:4, за да си осигури първа победа в турнира изобщо и първи двубой с българина.

Гришо е десети в световната ранглиста, а 27-годишният Алис заема 95-а позиция. Най-доброто му класиране е 61-о място през 2023 г. През юли той достигна до мача за титлата на Откритото първенство на Швейцария, но загуби от Матео Беретини.

 

ПЪРВИ СЕТ
Срещата започна със сервис-гейм на французина. Алис добре използва добрия си начален удар и спечели разиграването си на 0. На свой ред и Григор започна с ас. Българинът поведе с 30:0, но след това допусна равенство в гейма, като дори записа първа двойна грешка. Последваха обаче две поредни точки за хасковлията, който изравни геймовете - 1:1.

Последва нов безпроблемен гейм в полза на Алис. След това обаче френският тенисист стигна до две точки за пробив при сервис-гейм на Григор. Бекхенд в аут на първата ни ракета подсигури пробива - 1:3. Гришо се съвзе в следващото разиграване и дори поведе на опонента си. С два мощни сервиса обаче французинът стигна до 30:30. Последва нова точка за Гришо и така се стигна до първи брейк пойнт в полза на българина. Алис отговори с нов ас - 40:40. Димитров обаче продължи да натиска и стигна до нов брейк пойнт, след което и осъществи такъв - 2:3. Резултатът стана 3:3, след като Григор измъкна труден гейм, в който се мина през равенство.

Хасковлията беше близо до втори пореден пробив, водеше с 40:15, преди началният му удар да обърне развоя на гейма. Осмият гейм беше доста оспорван, като дори се стигна до равенство 40:40, но Григор успя да спечели разиграването си, за да изравни за 40:40. Последва обаче нов безпощаден сервис-гейм на Алис, в който направи два аса и поведе с 40:0. Французинът направи първа в мача двойна грешка, което даде една точка на Гришо, но той не успя да стигне до нещо повече.
 


ВТОРИ СЕТ
Вторият сет започна със сервис-гейм на Григор. Стигна се до равенство 30:30, но първата ни ракета успешно затвори разиграването си след ас и поведе с 1:0. Сетът вървеше гейм за гейм, като и двамата безпроблемно печелеха на свой сервис и така резултатът стана 2:2. Първите точки за пробив дойдоха в петия гейм и бяха в полза на Григор. Бекхенд на линията спаси Алис, а след това два поредни отлични сервиса върнаха паритета - 3:3. В следващия гейм Гришо отново остана стабилен на сервис и спечели разиграването си за 4:3.

Григор поведе на сервис на противника с 30:15, след като Алис тръгна напред към мрежата, но с хубав удар по диагонала Гришо намери линията. След това с перфектен ретур хасковлията стигна до две точки за пробив. Френският тенисист обаче се справи и изравни до 40:40 в гейма. Последва обаче нов шанс за първата ни ракета след сечен бекхенд. Този път, при третата възможност, Григор осъществи пробив и поведе във втория сет с 5:3. После затвори мача безпроблемно - 6:3. 


В Стокхолм българинът спечели първия трофей в кариерата си през 2013 година, а през 2014 и 2017 година достигна до финала.

Димитров ще срещне на четвъртфиналите в петък швейцарския левичар Доминик Щрикер, който в момента е номер 317 в световната ранглиста.
 

"Много дълъг ден беше. Алис сервираше доста силно. Затрудни ме, признавам си. Следващият съперник Доминик Щрикер ми е неизвестен. Никога не съм играл срещу него. От това, което виждам, - той е доста здрав физически. Играе силов тенис.
Ще се подготвя по най-добрия начин и се надявам да спечеля.

Дали играя като прероден през последната година? Не знам. Много неща се случват зад сцената, вие не ги виждате отстрани. Доста труд хвърлям. Ще отбележа нещо друго. От 16 години съм в Тура и съм събрал повече опит. Преди 17 години на този корт тук тренирах като младо момче. Сега отново съм тук. Чувствам се като у дома си в Стокхолм", коментира след победата Григор Димитров.