Петер Лундгрен има сълзи в очите, Григор Димитров – звезди. Двамата гледат историческата победа на Роджър Федерер на ”Ролан Гарос” по телевизията в Лондон. Лундгрен е бивш треньор на швейцареца, a Димитров – български тийнейджър, определян като следващия голям талант в тениса. Спечели юношеските “Уимбълдън” и US Open миналата година и сега ще дебютира в мъжкия турнир.

Талантът му е ярък и неоспорим. Сервисът му е уверен, бекхенда напомня за Федерер. Лундгрен вярва, че 18-годишният българин е по-добър от швейцареца на тези години. Сигурно е трудно за тийнейджър да носи бремето на големите очаквания, но той не се различава по нищо от връстниците си извън корта. Играе тенис на маса с Лундгрен, пляска с ръце, когато забрави портфейла си в съблекалнята. 

”Григор умее всички удари. Нуждае се просто от малко сила. Освен това в него гори огън, желание за победа”, казва Лундгрен за своя възпитаник. На “Куинс Клъб” Григор загуби от седмия в света Жил Симон. След мача си стиснаха ръцете и младият българин напусна корта с усмивка. Но след като се скри в съблекалнята седна, хвана главата си с ръце и стоя така 20 минути. От загуба със 6:7, 6:7 боли много.

Лундгрен и Димитров, който вече е в топ 350, работят в академия в Париж от началото на годината. Първият им турнир заедно бе в Ротердам, когато Димитров победи Томаш Бердих и измъчи Рафаел Надал.

“Бе много странно, оставих го, защото баща ми получи удар. Но Григор е чудесно хлапе, с което се работи лесно. Учи бързо, слуша и разбира добре играта. Баща му е свършил прекрасна работа и е чудесно, че е винаги до него. Искам да е част от отбора. Изобщо не ми пречи, че работим заедно. Помага много. Григор игра чудесно в Ротердам, но след това имаше проблеми в по-ниското ниво - турнирите “Чалънджър”. Всъщност те са много силни. Точно към тях трябва да се насочим, защото той е млад и още расте. Още не е на нивото, за да играе постоянно сред най-добрите. Осъзнава, че му предстои още много работа. Трябва да стане по-силен и уверен. За четири месеца напредна много. Скоро ще бъде в топ 100. Трябват му по 1-2 победи в силните турнири. Има огън, иска го и скоро ще го постигне”, завършва Лундгрен.
БЛИЦ, по материал на “Гардиън”