Григор Димитров е поканил отбора на България за ATP Cup да се събере по-рано в Австралия, така че да може да разговаря с всички от състава. Това съобщи мениджърът на най-добрия ни тенисист Георги Стоименов пред Tenniskafe.com.

Турнирът започва на 3 януари, а България е в група с Великобритания, Белгия и Молдова. В състава на националния отбор освен Григор Димитров попадат още Димитър Кузманов, Александър Лазаров, Александър Донски и Адриан Андреев.

„ATP Cup е с голямо бъдеще. Аз съм говорил с повечето от играчите – всеки е изключително емоционален за това участие. Идеята е всички да заминат по-рано. Григор ще бъде там и ако всеки от отбора успее, ще бъде прекрасно. Така заедно ще тренират и ще говорят“, каза Стоименов.

„ATP Cup е създаден, защото имаше пазарно място за такъв турнир. Организаторите на Купа Дейвис отказаха да се променят с годините – турнирът се организира от ITF, която се оказа по закостеняла институция по отношение на приемането на някои истини. Аз много уважавам стъпката от страна на АТР и инициативата им с Купа Дейвис да направят едно състезание, но от Международната федерация по тенис са отказали“.

„Независимо от историческия статут на Купа „Дейвис“, трябва да се търси някаква промяна. В България има и допълнителен фактор – това е фактът, че разликата между Григор и останалите е доста голяма и за да играе на Купа Дейвис, той трябва да прави допълнителни компромиси. Тук е въпросът как Григор помага повече на България – като е добър в това, което прави и е топ в света, или ако играе за Купа Дейвис.“

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

„Аз съм сигурен, че лека-полека ще се стигне до ситуация, при която двата турнира ще се обединят. Каква е ситуацията сега – ATP Cup има финансова подкрепа, Купа Дейвис също има. Всеки спонсор иска индивидуално представяне – къде е краят на цялото това нещо? Не може всяка голяма компания, решила да инвестира в тениса, да има собствен турнир, собствен формат, собствено нещо. Играчите са едни. Всичко това трябва да се регулира“, каза Георги Стоименов.

Той призна, че в момента се търси нов треньор на Григор Димитров и вече има списък с потенциални имена.

„Григор е много чувствителна личност и той обича да си харесва нещата. Трудно е, ако я няма тази свързаност на друго ниво между Григор Димитров и човека до него. Колкото и да се опитва да гледа професионално на нещата – тоест треньорът да има конкретните качества, да отговаря на изискванията като CV, съществува обаче този фактор с усещането за човека, а това играе страхотна роля“.

„Аз винаги давам следния пример – когато Григор започна работа с Роджър Рашийд, първият му турнир беше в Стокхолм. Рашийд можеше да дойде в четвъртък. Григор спечели турнира. Никой не си е помислил, че благодарение на присъствието на треньора и сериозните му съвети, свързани с техниката на играта, Димитров е спечелил турнира. Би било лекомислено. Тоест тази емоционална обвързаност е много важна за играчите, особено за Григор“, допълни мениджърът на най-добрия ни тенисист.