Германците искат да запишат в своите исторически книги сензационния триумф на Станислас Вавринка със спечелването на титлата от Аустрелиън Оупън – първи за годината турнир от Големия шлем, пише критично вестник „Блик”.

Швейцарското издание е възмутено от статията на немските си колеги от „Билд”, публикували снимка с триумфа на Вавринка и заглавие: „Германската тенис сензация”.

Обяснението на германския таблоид е, че изкачилият се до трето място в световната ранглиста Вавринка притежава и немски паспорт. Прадядо му Волфрам, роден в близост до чешко-полската граница, избягал през 1946 година от тогавашната Чехословакия в Германия.

Според „Блик” обаче с това се изчерпва връзката на Вавринка с Германия, тъй като семейството му бързо се премества в Швейцария, където е роден и баща му Волфрам. Освен това роденият в Лозана 28-годишен тенисист от полско-чешки произход не говори немски език. Той е израснал в селцето Сен Бартелеми в кантона Во, където родителите му Волфрам и Изабеле Вавринка работели в дом за инвалиди. От години насам Станислас Вавринка, чиято фамилия всъщност е с полски произход, е част от отбора на Швейцария за Купа Дейвис.

Последната титла за Германия от турнир от Големия шлем е дело на Щефи Граф, която печели „Ролан Гарос” през 1999 година с успех над швейцарката Мартина Хингис. А при мъжете последният немски триумф е на Борис Бекер от Откритото първенство на Австралия през 1996 година.