Мечтата на Рафаел Надал за календарен шлем остава жива, след като Матадора се класира на полуфинал на "Уимбълдън". Испанецът постигна впечатляващ обрат срещу Тейлър Фриц, след като двубоя се реши от шампионски тайбрек – 3:6, 7:5, 3:6, 7:5, 7:6(4).

Срещата беше белязана от контузия на Рафа, която го тормози от началото на турнира и днес му попречи да покаже най-доброто от себе си. Испанецът изпитваше болки в коремната област, поради които скоростта на началния му удар бе значително по-ниска, а физическият дискомфорт бе видим.

Фриц впечатли на начален удар и имаше много силни периоди от мача, но въпреки това разликата в психическата устойчивост между двамата бе на показ. След като спечели първия сет и опонентът му прибягна до медицински таймаут във втория, не бе лесно да задържи концентрацията си и на няколко пъти показа колебания. Късите топки му носеха успех, но рядко ги използваше.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Американецът също поиска медицинска намеса, като при него ставаше въпрос за контузия в бедрото. Въпреки това не бе видно да изпитва затруднения в придвижването по корта.

Още след първите признаци на проблеми при Матадора, семейството му, което се намираше в ложата на щаба му, неколкократно отправи призиви по негов адрес да се откаже. Роднините му спряха да празнуват неговите уинъри и гледаха с притеснение случващото се на корта.

Въпреки това Рафа продължи да се бори. Възползва се от спада в представянето на Фриц, за да спечели втория сет, а в четвъртия проби рано след спорно съдийско отсъждане и заложи на необичайни тактики докато затвърждаваше брейка си – в опит да компенсира за отслабения си сервис, той спечели подаването си с четири уинъра от къси топки. Форхендът му също функционираше добре, като проблеми в разиграванията се забелязваха само когато му се налагаше да се навежда.

Матадора показа шампионски характер и изпрати двубоя в решаващ пети сет, в който дори поведе с пробив – при 3-3 първо мрежата спаси Фриц, но брейкбол №4 бе реализиран и Рафа поведе. Още в следващия гейм обаче видяхме рибрейк – на няколко пъти испанецът бе извикан напред в корта, където му бе по-трудно да се справя с ниските топки.

Стигна се до шампионски тайбрек. В него носителят на 22 титли от Големия шлем бе далеч по-добрият тенисист.

На полуфиналите Надал ще срещне Ник Кирьос, като това ще бъде десети двубой от тяхното съперничество.

„Надявам се, че ще съм готов, за да играя“, коментира веднага след победата Рафа Надал.

Кирьос стигна до полуфиналите след успех над чилиеца Кристиан Гарин с 6:4, 6:3, 7:6(5).

РЕЗУЛТАТИ и ПРОГРАМА НА "УИМБЪЛДЪН" ПРИ МЪЖЕТЕ

РЕЗУЛТАТИ и ПРОГРАМА НА "УИМБЪЛДЪН" ПРИ ЖЕНИТЕ