Световният №3 Роджър Федерер отказа участие в турнира Мастърс 1000 в Париж, който започва днес. Швейцарецът трябваше да стартира от втори кръг срещу Николоз Басилашвили или Раду Албот, но предпочете да съхрани силите си за финалната надпревара в Лондон. Както е известно, в нея се включват най-добрите осем тенисисти през годината.

38-годишният Федерер триумфира вчера с десета титла в родния си Базел, след като отвя Алекс де Минор на финала с 6:2, 6:2. По този начин бившият №1 спечели четвъртото си отличие през 2019-а, след като по-рано вдигна трофеи още в Дубай, Маями и Хале. В пето поредно свое участие в Базел Федерер взе титлата и вече има в богатата си колекция общо 103 отличия, доближавайки се още повече до рекордьора Джими Конърс, който е със 109.

"Много съм разочарован да се оттегля от Мастърса в Париж. Искам да съхраня силите си, тъй като трябва да играя колкото се може повече в Тура. Съжалявам за френските ми фенове, които ще видя догодина на Ролан Гарос", коментира Федерер, на когото явно годините вече пречат да бъде постоянно във върхова форма и му се налага повече време за въстановяване.

Турнирният директор на Мастърса в Париж Ги Форже също изрази разочарованието си от решението на 20-кратния шампион от Големия шлем. Федерер спечели титлата в зала "Берси" веднъж до момента, след като през 2011 надделя срещу Жо-Вилфрид Цонга на финала.

Мястото на Роджър в основната схема в Париж заема Андреа Сепи, който започва директно от втори кръг със статут на "щастлив губещ".