Турнирният директор на Ол Инглънд Клъб Ричард Люис разкри, че статуя ще бъде построена в чест на Анди Мъри, който миналата седмица обяви, че ще сложи край на кариерата си и се надява това да се случи след „Уимбълдън“.

Мъри бе първият британец, спечелил титлата на „Уимбълдън“ след 77 години през 2013 година, когато победи Новак Джокович, но се отказа от тениса заради болките в бедрото си.

,,Винаги сме смятали, че когато Анди прекрати своята кариера, това ще бъде най-подходяващият начин да го отбележим. Сигурен съм, че ще бъде построена статуя, но тук на Уимбълдън той е един много уважаван човек, както на корта, така и извън него. Ние му се възхищаваме изключително много“, заяви Люис за BBC Radio 5 Live’s Sportsweek.

Желанието на Мъри е последният му турнир да бъде тазгодишният “Уимбълдън”, а хирургът му каза какви са шансовете това да се случи. “Не мисля, че е невъзможно, но ще е много трудно. Той се стара много в стремежа си да се върне към топ форма и изпробва всяка възможност, която може да му донесе полза. Не мисля, че реално има шанс да опази бедрото си, ако продължи да играе. Това няма да се случи”, сподели д-р Джон О’Донъл, оперирал дясното бедро на шотландеца, който има три титли от “Големия шлем”, 14 от “Мастърс” и 37 седмици бе на върха в световната ранглиста.

Мъри е петкратен финалист в Australian Open, но така и не спечели титлата там. Той има и труден съперник в първия кръг в Мелбърн тази година - Роберто Баутиста Агут, който идва като шампион от Катар.