Най-добрата българска тенисистка Виктория Томова елиминира вицешампионката от "Ролан Гарос" през 2021 година и бивша номер 11 в световната ранглиста Анастасия Павлюченкова (Русия) с 6:4, 4:6, 6:3 след два часа игра и си осигури място в основната схема на турнира в Линц (Австрия). 

Двубоят започна с шест последователни пробива, след което софиянката взе три поредни гейма, а с това и първия сет. Във втората част 31-годишната рускиня на два пъти пропиля пробив аванс, но при 5:4 отново реализира брейк, за да изравни резултата. В третия сет Томова стартира с пробив, след което реализира още един за крайното 6:3.

Павлюченкова  е олимпийска шампионка на смесени двойки с Андрей Рубльов от Игрите в Токио 2020. Тя имаше здравословни проблеми в последно време и в момента е 844-а в света, като няма победа на сингъл в основната схема на турнири от веригата на WTA от повече от година. 
 
С успеха днес 27-годишната българка пък си осигури 2438 евро и 18 точки за световната ранглиста, в която заема 101-ото място.