Родената в Австралия британска тенисистка Йохана Конта обяви, че слага край на професионалната си кариера на 30 години. 

Причина за това най-вероятно са проблемите й със сърцето - учестено сърцебиене и замайване по време на игра, за което лекарите така и не намериха обяснение. Проблемите й се появиха през 2017 година, повториха се година по-късно, а за последно усети дискомфорт преди няколко месеца.

Бившата номер 4 в ранглистата на WTA завършва кариерата си с четири спечелени титли от женския тур (Станфорд през 2016 година, Сидни - 2017-а, Маями - 2017-а и Нотингам 2021-а), 395 победи и 10 милиона долара от наградни фондове.

Най-значимите й постижения в турнирите от Големия шлем са полуфиналите на Уимбълдън, Ролан Гарос и Аустрелиън Оупън, а на Откритото първенство на САЩ най-доброто ѝ класиране е четвъртфинал. Има и 1/4-финал на Олимпиадата в Рио де Жанейро през 2016 година.

"Изключително благодарна съм за кариерата, която имах. Всичко сочеше към това, че няма как да успея в този спорт, но имах късмет и в живота ми влязоха хора, които ме промениха по начин, който излиза извън границите на тениса. Чрез своята упоритост и чрез помощта на други хора, успях да изживея мечтата си", заяви Конта.