Националите на България по тенис за купа „Дейвис" спечелиха убедително наградата за отбор №1 за месец февруари.

Тимът ни спечели промоция за първи път в историята за Световна група I на надпреварата, след като се наложи над Нова Зеландия с 3:1 победи в Крайстчърч в началото на февруари, а през септември ще приемат казахстанците на клей в дебюта си на това ниво на отборния турнир.

Капитанът на националния отбор на България по тенис за мъже Валентин Димов вярва в силите на състава преди срещата с Казахстан от турнира за купа "Дейвис".

Възпитаниците на Димов спечелиха промоция за първи път в историята за Световна група I на надпреварата, след като надделяха над Нова Зеландия с 3:1 победи в Крайстчърч в началото на февруари, а през септември ще приемат казахстанците на клей в дебюта си на това ниво на отборния турнир.

Димов каза, че са водени разговори с най-добрия български тенисист Григор Димитров да се присъедини към състава за двубоя през септември.

"Още преди мача с Нова Зеландия сме водили разговори с екипа на Григор. Ще се радваме, ако успее да се присъедини към нас през септември. Надежда винаги има, оптимист съм", обясни още той.

Звездата на съперника е Александър Бублик, който е 46-и в световната ранглиста, но е достигал до 30-ото място. В традиционния квартет са още втората ракета на страната Тимофей Скатов (140-и в класацията на АТП), както и двойката Андрей Голубьов/Александър Недовесов, които са в топ 70 на класацията при дуетите.

"Имаме преки наблюдения върху отбора на Казахстан. Не само Бублик, но и втората им ракета Скатов, а също и двойката Голубьов и Недовесов. Момчетата са се срещали с тях по турнири, играли са, тренирали са заедно. Това, че сме домакини и ще играем на клей е по-добре за нас. Но в никакъв случай не можем да си позволим каквото и да е било подценяване. Казахстанците са опитен състав. Трябва да изберем правилната стратегия, да покажем отборен дух и още по-добра игра. Вярвам, че можем да надградим. Разчитаме и на подкрепата на българските привърженици на тениса", коментира Димов.

"Мачът през септември няма да има нищо общо със срещата с Нова Зеландия, където играхме на твърда настилка. Сега сме домакини и двубоят е на червено. По принцип Стратегията е индивидуална за всеки отделен мач. Имаме план според резултатите от синглите от първия ден каква да бъде двойката, на кое да наблегнем, кой да остане по-свеж. Със сигурност срещу Казахстан предизвикателството ще бъде много по-голямо. Съперникът е доста по-опитен, с играчи с по-висок ранкинг. Трябва да сме подготвени много добре физически, защото във втория ден има двойки и два сингъла. Ще бъде доста трудно и почти сигурно ще се стигне до четвърти, пети мач", добави той.

Димов и двама от националите Александър Лазаров и Александър Донски получиха наградата за отбор на февруари за успеха в Крайстчърч.

"Това е още едно признание за положения труд и постигнатия успех. Да се надяваме да продължим в същия дух и през септември, а след това защо да не станем и отбор на годината", каза капитанът.  

Втората ракета на отбора Александър Лазаров пък разкри, че казахстанците могат да се подсилят с руснака Александър Шевченко (132-и в световната ранглиста), който е в процес на натурализация.

"Близък съм с Шевченко, който може би ще играе за тях през септември, тъй като е в процес на получаване на казахстански паспорт, а не е играл за Купа "Дейвис" за Русия. До септември има доста време, така че сигурно ще го уредят. Той е близо до топ 100 и може да им бъде втора ракета. Много добри приятели сме, играли сме на сингъл и на двойки. Със сигурност ще бъде интересно", коментира Лазаров.

Донски пък има впечатления от Недовесов.

"Като цяло не познавам казахстанците. С Недовесов съм тренирал в Загреб през миналата година. Те са опитен отбор, но с добри игри смятам, че имаме доста хубави шансове", каза Донски.

Лазаров има пък има съвсем скорошни преки впечатления от Бублик, срещу когото игра в Дубай в края на февруари, но беше принуден да се откаже при 1:6, 0:1 заради контузия.

"Имах контузия още преди двубоя с Бублик. Мач не стана, просто не бях в състояние да играя. Надявах се адреналинът да ме вдигне, но болките бяха непоносими и трябваше да се откажа. Той показа добро отношение към мен, въпреки разликата в ранглистата между нас - аз съм двеста и нещо, а той е в топ 50. Беше гледал мои мачове, показа уважение, респект. Говорихме след двубоя, каза ми хубави неща", заяви Лазаров.

"На твърдо е много добър, има отличен сервис и не ти дава ритъм. Но психически не е от най-устойчивите, а в Купа "Дейвис" е съвсем различно. Случвало се е 500 да бие 50", добави той.

Лазаров вече се чувства добре физически и в неделя заминава за Швейцария за "Чалънджър", след което ще участва на още един турнир от веригата в Сан Ремо, а след това ще се включи и в състезание на АТП в Ещорил или Маракеш в началото на април.

"Минах през доста неприятни неща. Вече съм добре и психически, и физически. Целта ми през този сезон е да играя само в по-големи турнири. Дори да губя, да бъде от играчи от най-високо ниво", обясни той.

Донски пък заминава за Франция, където ще участва на "Чалънджър", в който ще се концентрира върху двойките, а след това и на два турнира от сериите "Фючърс", в които ще наблегне на сингъл.