Григор Димитров се класира за 1/2-финалите на турнира в Стокхолм. В много труден мач българинът победи американеца Джак Сок след 5:7, 6:4, 6:3.

Това бе първи двубой между двамата на сингъл. Дебютната им среща на корта обаче бе вчера, на двойки. Сок и партньорът му Трет Хюи се наложиха с 1:6, 6:1,(10:6) над Димитров и Пиер-Юг Ербер.

Благодарение на успеха първата ни ракета завоюва 90 точки за световната ранглиста и €26,960 от наградния фонд. Съперникът на полуфиналите е вече ясен - Бърнард Томич, който по-рано днес отстрани Фернандо Вардаско.

Двубоят Томич - Димитров е в събота от 16 часа.

(10) Григор Димитров (България) 5 6 6
(51) Джак Сок (САЩ) 7 4 3

ПЪРВИ СЕТ
Именно Григор Димитров откри мача със сервис, който взе бързо на нула. След това поведе и с 30:0, но Сок стигна до дюс, който спечели за 1:1. Българинът продължаваше да не дава точка, докато американецът изпитваше затруднения при своето подаване. Силният му сервис се оказваше решаващ в това да не допусне пробив. В осмия гейм Григор бе близо да пречупи Сок, но американецът показа агресия и от 15:40 се добра до дюс, който спечели за 4:4. Едва в 11-ия гейм, при 5:5, Сок стигна до точка при сервис на Григор. Точка, която се оказа решаваща, защото американецът проби, поведе с 6:5 и след това със своето подаване затвори първия сет при 7:5.

ВТОРИ СЕТ
Втората част не започна добре за Димитров. Американецът бе близо до втори пробив, след като поведе с 40:15. Григор Обаче показа зъби срещу 51-ия в света и след два дюса все пак поведе с 1:0. Двамата продължиха да печелят подаванията си, като в петия гейм се случи наистина нещо много хубаво. Освен че Григор спечели подаването си на нула, той пласира два уникални удара. Първият, за 40:0, бе с ракета зад гърба. След това, с удар между краката си с лице към корта, затвори подаването си за 3:2. Сок обаче много бързо възстанови равенството без да даде точка на българина. Григор обаче запази стабилност в отиграванията си и проби съперника в най-точния момент - в десетия гейм за 6:4.

ТРЕТИ СЕТ
Третата част започна по абсолютно същия начин като първата - сервис за Димитров, 40:15 за Сок, дюс и гейм за българина. Играта продължи равностойно, като в седмия гейм нашето момче изпита сериозни затруднения. Гришо трябваше да се връща в двубоя от 0:30, а след това и от 30:40. Категоричният му първи сервис се оказа решаващ той да изравни и да получи преднина след това. Наложи се и намесата на "ястребовото око". Това бе решаващо решение на Димитров, защото точката бе за българина, което доведе до преиграване. А в него Димитров не остави шанс на Сок и поведе с 4:3. След като хасковлията спаси пробив, нанесе такъв на съперника веднага след това за 5:3. И всичко бе на ракетата на българина, който светкавично спечели подаването си, а с него и мача.