Две титли от Големия шлем, редица рекорди и триум на Купа „Дейвис“. Това беше мечтаната година за 33-годишния Рафаел Надал, но изглежда BBC не са толкова впечатлени от постиженията му.

Матадора остана извън списъка с номинации за наградата им „Световна спортна звезда“, като в него попаднаха имената на Симон Байлс (спортна гимнастика), Елиуд Кипчоге (маратони), Сия Колиси (ръгби), Меган Рапиноу (футбол), Стийв Смит (крикет) и Тайгър Уудс (голф).

Пренебрегването на Рафа не остана незабелязано, като бившият треньор на Анди Мъри Марк Печи коментира в Twitter:

„Това, че не са отбелязани неговите исторически постижения през сезона, напълно съсипва тази категория за мен. Особено, имайки предвид факта, че се превърна в най-възрастния играч, завършил годината под №1 и подобри феноменалния си баланс на Купа „Дейвис“.“

Испанецът спечели Ролан Гарос и US Open, за да изравни Федерер, Конърс и Джокович по брой години, завършени на върха на класирането, а след това остана непобеден на финалите на Купа „Дейвис“ в Мадрид, за да изведе домакините до крайния успех.

Наградата, която преди бе с наименованието „Чуждестранна спортна личност на годината“, е печелена от Маестрото рекордните четири пъти, като за последно той я получи през 2017 г.. Миналата година я спечели италианския голфър Франческо Молинари.