Григор Димитров ще изведе България за участие в дебютното издание на ATP Cup през януари следващата година. Хасковлията заема 20-а позиция в класацията за надпреварата, която ще се състои в Австралия непосредствено преди Откритото първенство в Мелбърн.

Доскоро нямаше яснота дали Гришо ще се съгласие да участва във въпросния  турнир, даже се появиха прогнози, че доста се колебае и най-вероятно ще отсъства отново. В крайна сметка обаче той е решил този път да бъде част от националния отбор на родината ни. Новина, която ще зарадва не само съотборниците му, но и всички почитатели на тениса в България.

Последните четирима участници ще бъдат обявени след обновяването на ранглистата на АТР на 13 ноември.

В момента Григор има 1432 точки, а след края на турнира във Виена (2 296 490 евро) ще събере 1477. Той отпадна във втория кръг в австрийската столица, след като отстъпи в два тайбрека на Матео Беретини (№11). Въпреки това 28-годишният българин се очаква да прогресира с две позиции и от понеделник да е под №27.

Въпросният актив ще позволи на Григор да се откъсне в битката за останалите 4 места за участие на ATP cup. Преди обновяването на класацията той има аванс от 406 пункта спрямо първата ракета на 25-ата държава в ранглистата - Казахстан и Александър Бублик. Той обаче отпадна в първия кръг във Виена и ще прибави само 4 точки, което ще увеличи разликата между тях и в понеделник тя ще бъде 443.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Регламентът на ATP cup е такъв, че класирането се прави на база водещите ракети на отделните държави. Общо в турнира ще участват 24 страни, като първите 19 от тях вече са потвърдени. Остават 4 свободни места, като България е на 20-а позиция и не се вижда как Димитров ще "изпадне от борда", пише "Тема Спорт".

Право на участие на въпросния турнир ще получат минимум трима и максимум петима тенисисти от всяка страна. На този етап обаче не е ясно дали той ще дава квота за олимпиадата в Токио догодина. Това остана единственият шанс на Григор да се изяви на Игрите следващото лято.

Ясните участници и групи до момента: