Най-добрият ни тенисист Григор Димитров говори пред официалния сайт на турнира в Париж, където днес победи представителят на домакините Микаел Льодра с 6:7, 6:3, 6:3. Хасковлията заслужи похвали от признат специалист като Брад Гилбърт - бившият треньор на Агаси, Родик, Мъри и Нишикори.

"Харесва ми какво виждам през последния месец от "Showtime" Димитров. Не виждам причина през 2014 г. да не се представи силно на турнирите от Големия Шлем и да влезе в Топ 10", анализира Брад Гилбърт.

Ето какво каза пък самият Димитров:

- Пропусна много възможности в първия сет. Какво си мислеше, след като го загуби?
- Имах прекалено много шансове в тази първа част. Никога не е лесно да играеш срещу Микаел, особено точно тук в Париж. Чувствах се много добре на корта и не се поддадох на разочарованието от загубения сет, а просто се опитах да остана в мача. Постепенно започнах да разчитам по-добре сервисите му, ретурът ми се подобри и в крайна сметка успях да затворя мача в своя полза.

- Харесва ли ти да се изправяш срещу тенисисти като Льодра, които играят сервис-воле?
- Харесва ми, но никога не е лесно. Срещу тях трябва да си постоянно нащрек и да се възползваш от всяка своя възможност. Имах толкова много в първия сет, но дори не бях близо в някои от разиграванията. Все пак това бе страхотен първи мач като за начало на турнира, а обратът от сет пасив е добър за увереността ми.

- Планирате ли с Роджър Рашийд да работите върху психическата ти издръжливост?
- Заедно сме от само две седмици, така че все още е рано за това. За момента работим единствено върху основните неща и се фокусираме върху играта ми и какво трябва да направя на корта. Надявам се, че по време на почивката между сезоните ще имаме време да се концентрираме и върху всичко останало.

- След като игра на турнирите в Стокхолм и Базел, чувстваш ли се достатъчно здрав физически, за да се представиш добре на този турнир?

- Да. Освен това мисълта, че това е последната седмица на сезона, ми дава мотивация да остана възможно най-дълго на турнира и да играя възможно най-добре. Разбира се, тялото ти е малко уморено и изпитваш болки тук-там. Трудно ти е да се събуждаш сутрин, но това е нещото, с което се занимаваме всяка седмица. Ако искаш да постигнеш нещо добро и да се стремиш към него, не можеш да позволиш подобни мисли да ти пречат.

- Следва Фабио Фонини.
- Определено не ме очаква лесен мач. Той играе добре през цялата година, страхотен боец е, удря топката много добре и няма да ми е никак лесно, но вярвам, че имам добри шансове. Просто трябва да бъда достатъчно силен, да играя добре и останалото ще си дойде само на мястото.

- Какво мислиш след мача срещу твоя герой - Роджър Федерер?
- Не беше лесно, но точно такива бяха очакванията ми. Трябва да забравиш, че играеш срещу твоя идол, защото тенисистът отсреща също иска да играе по-добре от теб и да те победи. Не трябва да си позволяваш подобни мисли срещу който и да е било противник. Като цяло това бе страхотен опит, надявам се следващият път битката да бъде по-добра.