Григор Димитров отпадна от турнира в Базел. Най-силният ни тенисист отстъпи в драматичен мач от втория кръг от Рафаел Надал с 4:6, 6:4, 3:6. Срещата продължи 2 часа и 13 минути.

Мачът между Гришо и Рафа Надал беше седми помежду им от 2009 година насам, а балансът е 7:0 в полза на испанеца. В последната им среща през този сезон хасковлията отстъпи с 3:6, 4:6 на Матадора на Мастърса в Мадрид. В следващия кръг бившият № 1 в световната ранглиста ще се изправи срещу победителя от сблъсъка Марин Чилич - Теймураз Габашвили.

 Първи сет

Срещата започна с пробив за Григор още в първия гейм. Българинът затвърди пробива и поведе с 2:0 от втория си геймбол след ретур в мрежата. В третия гейм Григор започна много агресивно и поведе с 30:0, но все пак Надал взе подаването си.  Добрата игра на нашата първа ракета продължи и той поведе с 3:1, като реализира победната точка с невероятен прехвърлящ удар. Последва размяна на геймове, като Гришо взе своя на нула, но допусна и успех на Рафа също на нула. Испанецът направи пробив и изравни резултата на 4:4, а после не направи повече грешки, за да вземе сета с 6:4.

Втори сет
Вторият сет стартира перфектно за Григор Димитров, който дръпна с 4:0. Той отново проби Надал след негова двойна грешка, взе после подаването си и отново проби Матадора за 3:0. Вторият брейк също беше затвърден с гейм на 30, завършил с ас. Оттук обаче започна възраждането на Рафаел. Надал намали резултата, а после Григор предаде гейма си с двойна грешка за 4:2. Надал рязко вдигна нивото и се доближава на един гейм, след като спечели подаването си на нула – 4:3. Най-сетне Димитров прекъсна серията на Рафа – 5:3. Надал не се предаде лесно и взе безпроблемен гейм на нула – 5:4. Българинът обаче поведе с 40:0 и от третия опит успя след ретур в аут на испанеца да спечели сета и изравни резултата – 6:4 и 1:1.

Трети сет
Началото на третия сет протече по същия сценарий от предишните. Григор дръпна с 30:0, Надал изкара форхенд в аут и му даде брейкбол. След двойна грешка Димитров постигна пробив и поведе с 1:0, а после затвърди пробива. Надал взе следващото си подаване на нула и намали на 2:1. Мобилизиралият се испанец успя да стигне до пробив и да изравни геймовете – 2:2. Последва гейм на нула за Рафа, който стигна до обрат – 2:3.

Матадора отново беше на път да вземе и следващия маратонски гейм, но Григор оцеля с мощен форхенд уинър и изравни – 3:3. Надал поведе с 40:0 и отново грабна гейма – 4:3. Димитров загуби подаването си – 4:5 и това означаваше, че Рафа ще сервира за спечелване на мача. Българинът имаше преднина от 30:15, но не я задържа. Надал взе сета с 6:3, а с това и мача.