Първата ракета на българския мъжки тенис отпадна на 1/8-финалите на турнира в Банкок, след като загуби със 7:5, 5:7, 4:6 на поставения под № 2 в схемата Ришар Гаске.
 
Това беше трети мач между двамата и трета победа за французина. Гришо беше на крачка от победата, тъй като водеше с 5:3 във втория сет и сервираше за успеха, но рухна и допусна обрат в мача. Гришо не успя да се възстанови от пропуснатата възможност, а в един момент от яд счупи ракетата си в корта.
 
Григор започна ударно двубоя и в първи сет приключи пет от общо шестте си сервис гейма с асове. На ретур обаче нещата не вървяха толкова добре и Гаске лесно печелеше подаванията си. Въпреки това Димитров спечели първия сет след 40 минути игра.
 
Българският тенисист стигна до ранен пробив във втория сет и поведе с 3:1. Стигна се до 5:3 за Гришо и българинът сервираше за победата в мача. Тогава той се поддаде на старата си слабост – психическо отпадане при собствен сервис в решителен момент и допусна Гаске да направи пробив, а след това и спечели сета.
 
Третата част се реши в седмия гейм, започнал с две двойни грешки за Димитров и завършил с пробив, както и със счупена ракета на българина. До края на двубоя хасковлията отрази два мачбола на свой сервис, но така и не успя да върне пробива пасив и след малко повече от два часа игра записа една от най-разочароващите си загуби през годината.
 
Следващият турнир, на който Григор Димитров ще участва, е започващото в понеделник състезание в Токио. За момента българинът е втори в квалификациите и се нуждае от отказа на още двама тенисисти, за да попадне директно в основната схема. Хасковлията имаше да защитава 45 точки от миналогодишния четвъртфинал в Банкок, а отпадането във втори кръг носи само 20, което вероятно ще доведе до спад от четири позиции до № 60 в ранглистата.