Григор Димитров не успя да преодолее Пол-Анри Матийо (№101 в света) и да сбъдне една от мечтите си - да излезе на корта срещу един от най-големите тенисисти Роджър Федерер. Първата ни ракета отстъпи на 30-годишния французин с 6:7(2), 6:7(4) в мач от 1/4-финалите на силния турнир в Базел и отпадна от престижната надпревара.

Срещата стартира отлично за таланта от Хасково, който водеше в първия сет с 3:2, след което направи пробив за 4:2, дори дръпна с 5:2, но в крайна сметка сдаде инициативата на Матийо и загуби сета. Французинът успя да пробие и да намали на 4:5, а след това и да изравни на 5:5. Стигна се до тайбрек, в който Димитров отстъпи с 2:7 и загуби сета след точно 60 минути игра.

Матийо, който участва на турнира в Базел с "уайлд кард" продължи да надиграва Гришо, като поведе с 4:2 във втория сет. Отговорът на българина обаче не закъсня. След няколко великолепни удара от форхенд Димитров върна пробива за 4:5 и интригата в двубоя отново беше на лице. Както и в първата част, отново тайбрекът се оказа решаващ. Резултатът се движеше точка за точка до 4:4, след което французинът спечели три поредни разигравания и се поздрави с победата след 2 часа игра.

Това беше първи мач между Григор Димитров и Пол-Анри Матийо. Ако го беше спечелил, българинът най-вероятно щеше да спори на 1/2-финалите в Базел срещу един от големите, срещу които не се е изправял до момента в кариерата си - Роджър Федерер. Както е известно, преди десетина дни Гришо игра за първи път срещу Новак Джокович, но падна с 3:6, 2:6 на силния турнир в Шанхай. Другите големи, срещу които българинът се е изправял са Рафаел Надал и Анди Мъри, но за мач с Федерер явно нашето момче още ще трябва да почака.

С достигането до 1/4-финалната фаза в Базел Григор Димитров си осигури 34 820 евро от наградния фонд и 90 точки за ранглистата. Матийо, който е бивш №12 в света и има 4 титли в кариерата си до момента, си гарантира 72 160 евро и 180 точки за класацията на ATP.