Първата ракета на България по тенис Григор Димитров започна с победа участието си на "Аустрелиън Оупън". Гришо надделя над французина Жереми Шарди с 3:2 сета (4:6, 6:3, 3:6, 6:4, 6:4) в мач от първия кръг. Любопитното е, че Димитров и Шарди са съотборници в школата на Патрик Муратоглу и понякога играят заедно на двойки. Днешният успех беше реванш за Гришо за загубата му от французина в първия кръг на Ролан Гарос през миналата година.

Във втория кръг в Мелбърн българинът ще се изправи срещу поставения под №10 в схемата на турнира Николас Алмагро (Испания). Той се наложи над Лукаш Кубот (Полша) 1:6, 7:5, 6:3, 7:5.

Шарди, който победи Гришо на “Ролан Гарос” с 3:0 сета, започна отлично мача и пристисна българина. Димитров обаче се държеше и при 4:3 поведе с 4:0, но позволи на съперника си да изравни. Последва пробив за 24-годишния французин, който спечели частта с 6:4.

Във втората част родният талант демонстрира повече желание и прецизност. С един пробив той спечели сета с 6:3. Последва ново отпускане от него и Шарди излезе напред в сетовете 2:1, като третия отново се реши с един пробив.

В паузата Григор поиска помощ от физиотерапевт заради проблеми с глезена. Въпреки видимите болки той измъкна четвъртия сет с 6:4. Решителната пета част беше много интересна, като двамата сервираха стабилно и печелеха подаванията си. Димитров поведе с 5:4 и с пълна концентрация успя да направи пробив и да затвори мача.

Срещата продължи повече от 3 часа и 20 минути. Това е едва вторият петсетов двубой за българина и негов първи в турнирите от “Големия Шлем”. Той има и един успех от 2009 година, когато в мач за “Купа Дейвис” надви унгареца Атила Балаш с 3:2 сета.

Жереми Шарди - Григор Димитров 2:3 сета (6:4, 3:6, 6:3, 4:6, 4:6)